DE BESTE HAVENVAKSCHOOL TER WERELD

 

DE OMVANGRIJKE GESCHIEDENIS

VAN DE HAVENARBEID

-eindelijk in beeld en geluid vastgelegd-


Een vier uur durende film van Frits Bom

In 11 delen op 3 Dvd’s

+ bij slim kopen gratis het boek “ De Havenman “

Toen ik met behulp van een aantal schoolmaten van vroeger (uit de jaren 50 en 60) de eerste grote reünie organiseerde voor Oud-leerlingen en docenten van de roemruchte Havenvakschool in Rotterdam bleek dat een schot in de roos te zijn. Mannen die elkaar tientallen jaren niet meer hadden gezien maar overliepen van nostalgische sentimenten over het havenvak konden eindelijk aan elkaar en aan iedereen die het horen wilde, hun ei kwijt over dat fantastische vak van havenwerker waarover wel veel geschreven was, overwegend in negatieve zin, maar dat nooit eerder eens goed in beeld en geluid was vastgelegd, en al helemaal niet op een wijze waarbij te begrijpen viel hoe het echte werk eruit ziet en zag.


Het moment dus om het idee verder te ontwikkelen er een film van te maken, niet om eenmalig via de televisie uit te zenden, waarna alles weer in het luchtledige zou zijn opgelost, een minder interessant medium dus, maar op Dvd’s (nu ze nog bestaan) zodat die indrukwekkende geschiedenis met veel leed en humor tot in lengte van jaren zou beklijven. Gewoon thuis bij allen voor wie de Rotterdamse havens en vooral de arbeid daarin veel te betekenen heeft gehad; met een alles overheersend accent op het laden en lossen van schepen en de waarde van de bootwerker, havenarbeider, havenwerker daarbij.


Gek genoeg. Voor de oorlog stelde de vermaarde havenondernemer Dr. Jan Backx al vast:

“veel Rotterdammers kennen het verschil niet tussen een stuwadoor en een stukadoor”; in onze tijd is dat niet veel beter geworden als we in de film horen en zien dat men een stuwadoor, zoals een havenarbeider toch is, verwart met een classificeerder.

Maar niet door onszelf natuurlijk, jongens, mannen en vrouwen uit het vak zelf.


Het is gelukt. heel veel havenarbeiders van vroeger en nu lieten zich interviewen, los van broodangst nu in volle vrijheid pratend over ook die zaken waarover tot nu toe de lippen op elkaar bleven, en dat met een portie Rotterdamse openhartigheid die ongekend is.

Prachtige beelden van honderd jaar oud tot de niet te geloven plaatjes van nu van wagens en reusachtige kranen die zich voortbewegen en laden en lossen zonder machinist. Dat kan toch niet waar zijn? Maar het is wel waar.

En weer is de werkgelegenheid in het geding, terwijl er anderzijds duizenden vacatures ontstaan op plaatsen als de Tweede Maasvlakte. Hoe kan dat, zo’n tegenstrijdigheid?


Mag ik op deze plaats al die havenjongens, met name Bob van Brenkelen en Ben Hofs, en veel andere mannen vrouwen en instanties, zoals het Havenmuseum, bedanken die aan dit grote project constructief en met zoveel enthousiasme hebben bijgedragen.


Frits Bom1.    Let op, heel interessant: indien u de Dvd-box wilt aanschaffen en daarbij het boek De Havenman (Rotterdams voor Gevorderden) wilt ontvangen, dan kan dat door dit te doen bij een aantal winkels in Rotterdam (waaronder Snoek op de Meent  en MediaMarkt) en de kosten bedragen dan

€ 24,99. Het boek De Havenman kost eigenlijk een tientje, dus dat is een aantrekkelijk voordeel.2.    Maar het kan ook zo: lezers van deze pagina zijn vooral degenen die een warm hart hebben voor alles dat de Rotterdamse havens of de Havenvakschool van voorheen betreft.

Rekent u zichzelf daartoe dan wordt u bij een rechtstreekse bestelling bij de uitgever slechts € 19,99 in rekening gebracht (zonder dat gratis boek). Het adres daarvoor is:

http://www.source1webshop.nl/havenvak

of

http://www.source1webshop.nl/150-jaar-Havenarbeid
  1. 3.  Koopt u de Dvd-box elders, bij voorbeeld bij www.bol.com, ook goed verzorgd, dan betaalt u de consumentenprijs

(sinds 24-9-2013 ook met de hoge korting):

€ 19,99.

Eigenlijk is dit het gemakkelijkst, en het snelst (vandaag bestellen - morgen in huis)

http://www.bol.com/nl/p/150-jaar-havenarbeid/9200000017902495/EINDELIJK VASTGELEGD

De Dvd’s “150 jaar Havenarbeid” worden uitgegeven door de belangrijkste uitgever in dit genre, Source 1 Media. Al eerder besloot directeur/eigenaar Willem Sonnemans een aantal zeer bijzondere films over Rotterdam in zijn rijke en  succesvolle assortiment op te nemen. Met de huidige beslissing vooral deze documentaire van Frits Bom prominent te plaatsen en aan te bevelen doet de uitgever weer een stapje verder in het definitief vastleggen van de kolossale geschiedenis van al hetgeen vooral de werkzame inwoners daarvan in de loop van de geschiedenis hebben betekend voor de ontwikkeling van de Maasstad.

Eindelijk vastgelegd dus.