DE BESTE HAVENVAKSCHOOL TER WERELD

 


IN- EN UITGAANDE POST

VOOR- EN VAN IEDEREEN DIE BETROKKENHEID HEEFT

MET DE HAVENVAKSCHOOL

24 december 2011

2011-45

 

Goedendag Frits,

Mijn vader (Rob Alblas sr.) is helaas 9-6-2011 overleden, en ik zou u graag willen laten weten dat hij heel erg BLIJ was dat u zich zo inzet voor de Havenvakschool van vroeger!!

Met vriendelijke groet,

R. Alblas jr.

 

Red.: Dank voor je mededeling beste Rob en erg verdrietig dit te moeten vernemen. Wij hebben het overlijden van je pa op de namenlijst van Oud-leerlingen vermeld. Voor degenen die Rob uit het oog hadden verloren: vlak voor zijn overlijden meldde hij ons het volgende:

“ Hallo, ik leef 7 maanden per jaar in Afrika. De rest van de tijd in Nederland of ik ben onderweg op deze wereld. Ik ben volgens mij nog hetzelfde als vroeger. Ik heb nu een visboot waarmee ik in west-Afrika werk. Tevens heb ik een bedrijf in Rotterdam waar LPG-installaties worden gebouwd. Ik leer elke dag weer wat nieuws……..”

Jammer dat daar nu een eind aan gekomen is. Ik heb Rob redelijk goed gekend in het verleden omdat hij tot dezelfde lichting Oud-leerlingen behoorde; dus van 1956-1961 en dus begonnen in de barakken van Thomsen’s Havenbedrijf aan de Maashaven waar de school aanvankelijk was gevestigd. En hoewel daar meer dan ruim een halve eeuw van is verstreken en ik eigenlijk nooit meer contact heb gehad met Rob, is het toch altijd weer een klap als wordt vernomen dat iemand vanuit jouw leefwereldje van toen er toch niet meer is. Niettemin fijn Rob jr. dat je ons er toch van op de hoogte hebt gesteld.
  4 december 2011

2011-44

 

Hallo All,

Via de vrouw van Willem de Swart ben in contact kennis gekomen van de Havenvakschool site. Met belangstelling foto’s bekekenen en geprobeerd mensen , situaties en dingen te herinneren. Dat valt niet mee na 40 jaar ! Mijn verblijf tijd op de HVS is van 1961 – 1964 Herinneringen aan Mr. V.d. Wiele / Kabelgat / sporten / kamp Amersfoort (lange wandelingen (Hikes) met Willem de Swart.

Roeien in de reddingssloep  (erg leuk !) Helaas kan ik mij niet veel namen van klas/lot genoten herinneren.

Wellicht zijn er mensen die mij herkennen ..

Lijkt me leuk. 

Met vriendelijke groeten,

Ben Leuvekamp


Red.: Beste Ben, Je bent precies de 1000ste persoon die als oud-leerling van de beroemde Havenvakschool bij ons is aangemeld. Van harte gefeliciteerd. En wij zien er nu al naar uit om in de toekomst als er weer zoiets als een feest of reünie wordt georganiseerd je daar te kunnen begroeten. Als jij niet veel herinneringen meer hebt aan namen van bepaalde klasgenoten van destijds, kan het best zo zijn dan anderen jouw geheugen wel weten op te frissen. Blijf deze pagina’s dus lezen want misschien melden die zich wel. In elk geval: je bent in ons bestand opgenomen en danken je voor je aanmelding.

(reactie op nr.: 2011-40)27 november 2011

2011-43


Hallo Frits,

Graag willen wij reageren op de brief van Kees Tolenaars, die twee klasgenoten verwart: Peter Michels en Gerard v.d. Ent.

Ons e-mailadres mag worden doorgestuurd naar hem.

Graag zien wij zijn reactie tegemoet.

Met vriendelijke groet,

Peter en Jeanette

Limousinebedrijf Michels (Barendrecht)


Red.: En dat is natuurlijk intussen gebeurd. Hopelijk wordt het voor jullie een gezellige (correspondentie)reünie.
26 november 2011

2011-42


Geachte redactie,

Aan de lijst van overledenen kunt u ook Sjaak Oudijn toevoegen.

Hij is onlangs overleden aan kanker.

Met vriendelijke groeten,

Albert Neef


Red.: Dank Albert voor je melding, en natuurlijk is dit voor velen ongetwijfeld treurige nieuws verwerkt in onze bestanden. Het is trouwens voor een ieder raadzaam op basis van onze namenlijst  nog eens het eigen geheugen te raadplegen of vroegere maten er nog wel zijn. Soms kan het  overlijden van iemand zich al  tientallen jaren terug hebben voltrokken waardoor het niet meer zinvol lijkt dat hier te melden. Toch is dat belang er wel omdat velen van ons op zoek zijn naar vrienden van heel vroeger. En dat kan dus tevergeefs zijn. Voor hen is deze opgave dan wel degelijk relevant en functioneel. Raadpleeg de namenlijst.22 november 2011

2011-41


Goedendag,

Ik werd gewezen op de site van de Havenvakschool. Na het bekijken van de namenlijst zag ik dat ik daar niet bijstond. Hierbij mijn gegevens:

Martin de Blaauw, geboren op 11 juli 1949. Van 1961 t/m 1964 zat ik op de Havenvakschool en van 1964 t/m 1967 heb ik het Leerlingstelsel doorlopen. Ik weet ook nog dat we in de beginperiode (1961) ook bij Thomsen op Katendrecht les hebben gekregen.

Van de school heb ik nog van alles bewaard, zoals het groene, bruine en blauwe boekje 1+2.

Ook de uitgereikte IVIO-unit stelsel diploma’s, zoals havenwerk, Controle, Expeditie en Veemarbeid zijn er nog.

Met vriendelijke groet,

Martien de Blaauw


Red.: Wij hebben je meteen aan de namenlijst toegevoegd beste Martin, en je bent nu nr. 999 van alle personen die bij ons zijn aangemeld als ex-leerling/docent van de Havenvakschool. Nu nog een kleine stap naar de 1000. Er zijn niet veel oud-leerlingen meer die nog over alle papieren uit die tijd beschikken en daarom zijn ze zo waardevol. Koester ze dus. En mocht je er wat willen fotograferen en hier plaatsen dan kan dat in het rubriekje WAT WE KREGEN

Jammer dat je de reünies die er zijn gehouden hebt gemist, maar wie weet komt er nog eens zoiets en dan ben je welkom natuurlijk. In elk geval weten we dat velen jou moeten kennen gelet op de data die je hierboven vermeldt. Dank voor je aanmelding en hopelijk tot een nader contact.

6 november 2011

2011-40


Geachte dames/heren,

Ik heb via de website van de havenvakschool de lijst van bijna 1000 namen nagelopen.

Ik heb een aantal oud klasgenoten in die lijst gezien maar mijn eigen naam kwam er niet op voor. Ik ben leerling geweest van 1963 t/m 1967 als eerste groep die op de dependance in spangen het genoegen hadden om les te krijgen van dhr. Vreeswijk.

Ook behoorde ik tot de groep die tussen de overgang van dagschool naar leerlingstelsel mee geholpen hebben om het schip de "Jan Baks" gereed te maken om als school dienst te doen.

Van de klasgenoten op de dagschool weet ik niet alle namen meer maar van mijn ploeg in het leerlingstelsel wel. Gerrit Prins, John v.d. Berg, Maarten den Uijl, Ab Spruit, Ron Bram, Peter van den Ent, Hans van Oort, Koos van der Velden. En natuurlijk ondergetekende Kees Tolenaars.

Een aantal van mijn oude vrienden heb ik in uw lijst terug gevonden en ik zou u willen vragen of ik hun e-mail adressen toegezonden zou kunnen krijgen.

Vast bedankt voor uw medewerking.

Met vriendelijke groeten,

Kees Tolenaars

Capelle a/d IJssel

 

Red: Beste Kees, Hartelijk dank voor je melding en de extra namen die je gaf zodat wij ons bestand kunnen aanvullen. Een beetje jammer dat je pas nu van je laat horen zodat je de reünie miste, maar goed...dat komt in de toekomst wel weer in orde. E-mailadressen toezenden kunnen we niet doen. Het klinkt een beetje lullig, maar de privacy-regels laten dat niet zonder meer toe.

Wat we wel kunnen is een verzoek van jou, naar de ander doorsturen zodat hij kan beoordelen of hij je wil terugschrijven. Meestal leidt dat tot hetzelfde, namelijk succes.
5 november 2011

2011-39


Hoi Frits,

Mijn naam is Jur Klavers. Ik heb in hetzelfde leerjaar gezeten als jij en ben op Katendrecht begonnen en meeverhuisd naar de Waalhaven.

Groet Jur


Red: Prachtig Jur, dat ook jij van je laat horen en ons hebt gevonden ook al heb je daarmee de reünies tot dusver gemist. Steeds meer oud-leerlingen uit dat hele verre verleden (bij jou al 55 jaar geleden dat je je voor de Havenvakschool meldde) weten de weg naar deze site te vinden, en daarmee naar de gemeenschap die zo geweldig trots is op het onderwijssysteem van destijds. Blijf deze site volgen want als er nieuws is m.b.t. eventuele evenementen dan zal dat op dit platform worden bekend gemaakt.

 
29 oktober 2011

2011-38


Beste lezer,

Op uw lijst met namen van HVS-studenten staat Freek Fuykschot als Onbekend. Maar hij woont in Australië, in de stad Olinda. Bijgaand geef ik u zijn e-mailadres en telefoonnummers.

Met vriendelijke groet,

Iet Fuykschot


Red: Kijk, hier zijn wij nu erg blij mee omdat Freek natuurlijk voor zijn klasgenoten van destijds volkomen onvindbaar was. We weten nu dat hij, hoewel aan de andere kant van de aardbol, nog steeds bij ons is. En dat wil zeggen dat hij natuurlijk voor komende evenementen ook wordt uitgenodigd. Onze namenlijst hebben wij meteen bijgewerkt. Dank voor uw melding.

22 oktober 2011

2011-37


vHallo,

Naar aanleiding van het bericht “ontbreken van namen” wil ik het volgende doorgeven.

Mijn naam is Dick Paulus, geboortedatum 29-05-1943. Ik heb van 1956 t/m 1960 op de Havenvakschool gezeten.

Mijn klasgenoten waren o.a. Jan de Kramer, Gerard Stoop, Willem Rosbergen en Jan Snijders.

Groet,

Dick Paulus


Red: Hartelijk dank Dick  voor je aanmelding. Intussen ben je ook als “Bekend” aan onze namenlijst toegevoegd.
15  september 2011

2011-36


Beste Frits, Ben en Bob,

Wij willen jullie graag bedanken voor de geweldige avond, die jullie ons weer geboden hebben.

Het was een uiterst geslaagd feest (zeer zeker voor herhaling vatbaar ;o) )

We hebben genoten!

Vriendelijke groeten en wie weet tot ziens,

Hans en Elly Staat

 

Red: Het was prettig jullie weer te ontmoeten Hans en Elly. Jammer dat door de grote drukte er dan toch te weinig tijd overblijft om die dagen van ruim vijftig jaar terug eens wat gedetailleerder opnieuw te beleven. Daarom sluit ik mij aan bij je stelling: voor herhaling vatbaar, misschien dat er dan wat meer tijd is.15  september 2011

2011-35


Beste Frits,
Nog bedankt voor het signeren van je boekje, ik heb het in een ruk uitgelezen en ik vind het prachtig. Het deed me denken aan de twee boekjes van mijn vader, Polletje Piekhaar en Lord Zeepsop.

Tijdens het feest heb ik lopen zoeken naar oud klasgenoten, doch helaas ik heb er geen een kunnen ontdekken, kan je me helpen aan het email adres van Koos van Bodegraven, ik had hem graag weer eens ontmoet.

Wij hebben samen nog een tijd de soos Scarabee aan de gang gehouden nadat Ferry Stekelenburg er mee stopte. Helaas hebben we enige jaren daarna de tent moeten sluiten doordat er steeds minder leden kwamen.

Ik ontvang graag het email adres van Koos, bedankt alvast.

m.vr.groet,

Rob van Konijnenburg


Red: Ik heb het e-mailadres van Koos van Bodegraven inmiddels naar je verstuurd, dus daar moet d
us een leuke ontmoeting uit kunnen volgen. Dank voor je compliment voor het boek De Havenman met Havenjargon en het Rotterdams. Voor het signeren was ik ook uitgenodigd bij Donner op de Lijnbaan (zie foto onder) en daar werd het een heel feest omdat het tegelijk een mogelijkheid was om enkele exclusieve opnames van cabaretiers te laten horen die zich nadrukkelijk hadden bezig gehouden met Haventaal en het Rotterdams. Sommigen vroegen of ik De Havenman hier niet te koop zou willen aanbieden. Dat doe ik wegens tijdgebrek en verzenden e.d. liever niet. Maar daarvoor kan iedereen met gemak terecht bij www.bol.com , met in de zoekfunctie de vermelding van Havenman, dat is voldoende.
14 september 2011

2011-34


Hallo,

Ik wilde even doorgeven dat de heer C.C. Bornet reeds geruime tijd geleden is overleden.

Met vriendelijke groet,

Hans Staat


Red: Bedankt Hans voor de melding. Wij hebben het op de namenlijst aangepast.
13 september 2011

2011-33


Hoi,

Ik had mij al eerder aangemeld maar ben nog steeds onvindbaar op de lijst.

Mijn naam is: Otto Verkade.

Kosten worden vergoed.

Groet,

Otto


Red: Dag Otto. Geen idee waarom je eerdere mail niet door ons kon worden verwerkt, maar nu dus wel. Wat een fantastisch bericht om na meer dan een halve eeuw (IK SCHRIJF: “MEER DAN EEN HALVE EEUW”) weer van je te horen. Je zat bij mij destijds in de klas, tezamen met gasten als Anton de Jong, Hans Staat, Louis Hoogenboom, Cor Kloot, Frans Klepke en vele anderen (en daarna hebben we nog in de put gewerkt bij diverse stuwadoors) die ook op het HVS-feest zijn geweest van 2 september, en wat jammer dat je daar dus niet bij was.

Fijn dat het contact weer is hersteld. Je wordt herinnerd als iemand “met de lach aan zijn kont”, dus altijd vrolijk, vriendelijk en kameraadschappelijk. Welkom dus bij onze club op deze plaats. En als je zegt: “Kosten worden vergoed”, dezelfde humor als destijds: “gaarne 1000 euro overmaken op mijn girorekening”.

Frits Bom.
12 september 2011

2011-32


Beste Frits,
Hulde met voor je initiatief en website waar ik bij toeval op terecht kwam toen ik Thomsen’s Haven Bedrijf op Google intiktDe. De foto uit het album van mijn stiefvader Jan Backx. (Zoals je ergens vermeldde over Van Zutphen – hij had een goed oog voor het vrouwelijk schoon) Er zijn in dit album (opening Jan Backx) m
eer foto’s die mogelijk interessant zijn (oa Henog Bos en vrouw, Cor Verolme die een toespraak houdt, en Thomassen die de HVS vlag hijst). Hoor wel of je die wil hebben. Jammer genoeg niet van leerlingen. Zal verder zoeken of er nog ander albums bewaard zijn gebleven.

Groet

Gijs Pleyte HVS 1959/1960


Beste Gijs,

Wat leuk van je te horen. In mijn herinnering zijn wij elkaar een jaar of 15 terug tegengekomen, ergens onderweg in een buitenland of vliegtuig, met te weinig tijd (of zin) om herinneringen op te halen?

Even over de foto: rechts dus Hans van der Wiele met zijn vrouw Noelle, en links de bijna onherkenbare Wil van Zutphen die trouwens nog steeds ademt (hier met zijn gade?). Rechts is Koos van Katwijk (Koos Kuch) nog te zien.

Ik denk dat het album dat je onder handen hebt van grote waarde kan zijn om het verhaal over Jan Backx te completeren, en ook mogelijk andere fotomateriaal want merkwaardig genoeg bestaat er “relatief” niet zoveel van hem en degenen die –ook zakelijk- bij hem hoorden. Logisch, want het was het pre-tijdperk van de digitale cameraatjes, pads en phones en wat al niet meer.

Dus als je er naar wilt kijken – heel graag.

Gr.

Frits

 

Beste Frits,

Dank voor je snelle reactie. Inderdaad zagen we elkaar tijdens een vlucht Amsterdam-Kuala Lumpur waar ik toen voor Cornelder werkte, ook al weer een naam die uit het uit het Rotterdamse verdwenen is. Ga voor je op zoek (kan mogelijk op 3 locaties en nog in dozen liggen) en kom bij je terug met de vangst. 

Groet,

Gijs Pleyte
12 september 2011

2011-31


Beste redactie,

Hierbij wil ik mij ook opgeven als oud-leerling van de HVS. Als eerste heb ik op de Backx (de boot nog) operationele opleiding gevolgd, daarna naar de Prof. Rutten die er inmiddels ook al niet meer is. Later nog op de Stakenburg opleidingen gevolgd als “tallyman”, cargadoor en expediteur. Nog steeds werkzaam in het transport, weliswaar in de trailerverhuur, en niet meer in de haven.

Periode HVS : 1978-1982 en 1990-1992 en 1995-1996.

Met vriendelijke groeten,

Ronald van Heijningen


Red: Welkom bij onze selecte groep Oud-HVS-ers Ronald. Je naam is intussen toegevoegd aan het bijna 1000 namen tellende register en je adresgegevens zijn genoteerd zodat we je in toekomstige gevallen van activiteit kunnen benaderen. Belangrijk is dat je van tijd tot tijd deze site erop na blijft staan, want er gebeurt bij ons niets achter de schermen. Hoe raar het ook klinkt en hoelang het ook voor jou al weer geleden was dat je je opleidingen genoot op de Havenvakscholen, je behoort niettemin tot de jongere generatie en daarvan zouden we nog veel meer personen van willen begroeten. Dus als je nog namen en/of adressen kent van maten uit jouw tijd, dan houden wij ons daarvoor aanbevolen. Fijn dat je er nu bij bent.
10 september 2011

2011-30


Hallo,

Ik wilde een paar namen door geven van oud leerlingen die rond 1964 - 1967  op de Waalhaven zaten: Len Minneboo  - 1964 - adres onbekend; Willem Buurman -  1965 - naar Australië verhuisd; Fred van der Waart  - 1965 woont in winkel N.H.; Hans van der Waart  - 1964 woont in Krimpen a d IJssel dat ben ik; de naam ''Henk Heblij '' - 1964  is mij heel goed bijgebleven, omdat hij bij een flinke brand tijdens het lossen van een luciferboot  van ''de Hull lijn '' flinke brandwonden heeft opgelopen, hij kwam een paar dagen met beide handen en zijn hoofd in het verband op het werk weer een kijkje nemen.

Hans van der Waart


Red: Dank je wel Hans. Hoewel wij er zo op het oog weinig mee opschieten omdat van geen van de mannen een adres bekend is, stellen wij toch prijs op dit soort meldingen. Alle namen gaan naar onze namenlijst, in dit geval met de vermelding ONBEKEND, maar juist door die namen er aan toe te voegen kunnen anderen op het idee komen er een (e-mail)adres bij te leveren. Op deze wijze konden we heel veel oude makkers opsoren die daar vervolgens uiterst dankbaar voor waren omdat ze tot dan toe van deze site en onze initiatieven niet op de hoogte waren.

Intussen beschikken wij over bijna 1000 namen van Oud-leerlingen van de Havenvakschool (+ docenten).
8 september 2011

2011-29Goedemorgen Bob, Ben en Frits,

Bedankt voor weer een schitterende avond. Prima verzorgd en fantastische locatie.

Hebben weer genoten met mijn oud collega's. Hoop dat de loterij een goede bijdrage heeft opgebracht.

Zeker weer voor herhaling vatbaar en ben dan weer van de partij, want je moet er bij zijn dat mag je niet laten lopen.

Nogmaals bedankt.

Greta en Martin Serraarens
6 september 2011

2011-28

Beste Frits , Ben en Bob.

Wederom hartelijk bedankt voor de gezellige avond jl Vrijdag.  We hebben het enorm naar ons zin gehad.

Namens : Cor en Ali Voorendt en Henk en Lenie Hill nogmaals

dank voor de fijne avond en tot ziens.

Groet Henk Hill
4 september 2011

2011-27


Hoi Frits,

Hierbij een aantal namen van maten die ik mij nog kan herinneren

Chris Braun, John Aandeweg, Rik van der hoeven, lois halberstad, henny terpstra, gerry pekela, leo van katwijk, hans boogaerts, jan groeneweg en hans klein.

ik hoop dat je er wat mee kunt ik weet geen verdere gegevens va deze mensen.

En ik stuur je ook de bijgaande foto’s.

vr gr.

Jos van Leeuwen


Red: Dank Jos voor de informatie. De namen zijn nu in onze lange lijst opgenomen, en de meesten kregen de toevoeging “onbekend” omdat wij geen adres- of e-mailgegevens van die oude maten hebben. Maar misschien komen ze nu wel binnen.
3 september 2011

2011-26


Dus, hierbij nog een paar fotootjes uit 1965 van de Havenvakschoolploeg bij Cornelis Swartouw Pier 6 - Waalhaven. Enkele namen zijn: Cor Voorendt, Appie Keur, R. van de Ende, Aad Groeneweg, Ben Bos en Lowie Luicks.

Mvg. Cor VoorendtRed: Ook deze foto’s brengen wij onder in het archief Cor, dus hartelijk dank ervoor. “foto’s van toen – serie 11” (zie links).
11 juli 2011

2011-25


Beste Frits,

Hierbij een foto uit 1966, 12 jongens van de Havenvakschool in vaste dienst bijde S.H.V., Pier 5. Een paar namen weet ik nog, zoals Piet Bouman, Cor Voorendt, Lowie Lucks, Appie Keur, Willem Zaal. Ik hoop dat je er wat aan hebt, ik ga verder zoeken.

Groeten,

Cor Voorendt.


Red: Dank Cor voor deze bijna geestige foto. Immers, mannen die moeten gaan tremmen in de kolenmassa die hen te wachten staat, of waarmee ze al klaar zijn, hier te zien afgebeeld in hagelwitte overhemden met stropdassen moeten wel een heel bijzonder huzarenstukje verricht hebben. Daar willen wij meer van weten, temeer daar de namen die je noemt nogal beperkt zijn in aantal. Wie weet er meer van. Fijn dat je verder gaat zoeken. Deze foto krijgt natuurlijk ook een definitieve plaats in ons linker rijtje “foto’s van toen – serie 11”. Fotonr. 516.
13 juni 2011

2011-24


AAD GARDENIER OVERLEDEN


Goedendag,


Hierbij wil ik u laten weten dat afgelopen vrijdag 10 juni mijn broer A. (Adrie, Aad) Gardenier, geboren in Rhoon is overleden.

Hij heeft de laatste jaren in Spijkenisse gewoond.


Met vriendelijke groeten,

Helma Lubeek-GardenierDag mevrouw Lubeek,

Hartelijk dank dat u ons van dit trieste bericht op de hoogte hebt gesteld. Onze oprechte deelneming. Wij wensen u en alle familieleden en vrienden en bekenden van Aad veel sterkte toe met dit zware verlies.

Hartelijke groet,

Hoogachtend,

Namens alle Ou-d-HVS-ers

Frits Bom
30 mei 2011

2011-22


FRANS WITJES OVERLEDEN

(zie ook bericht: 2011-07)


Geachte heer Bom,

Hierbij informeer ik u dat mijn echtgenoot Frans Witjes op 14 mei jl. is overleden.

Hij heeft de contacten met u altijd als zeer aangenaam ervaren. 

Met vriendelijke groet,

Leida Witjes


Geachte mevrouw Witjes,

Allereerst mijn oprechte deelneming met het verlies van Frans. Dit zijn verschrikkelijke tijden voor u, en zeker als dat wordt opgeteld bij wat u al achter de rug hebt.

Ik dank u zeer dat u ons hiervan op de hoogte hebt gesteld. Het zal zeer velen schokken dat hun trouwe kameraad van destijds er niet meer is.

Wij  wensen u en uw familie heel veel sterkte toe het verlies van uw man te verwerken, want dat zal nog heel lang voor u een uiterst moeilijke omstandigheid zijn.

Met vriendelijke groet,

Namens zeer vele Oud-HVS-ers,

Frits Bom
(reactie op onderstaand bericht 2011-20)
17 april 2011

2011-21Geachte redactie,


Ik had al eens gereageerd op de foto's, maar nu zag ik de reactie van Ben, dus ik dacht probeer het nog een keer.

Beste Ben, de jongen vooraan waarvan jij de naam niet meer kent is Jan Klijn.

Hierbij nog een paar namen uit onze klas; Theo Draai, vd Laan, Gerrit Kops, Joop Brons ( helaas vroeg overleden ).


Groetjes,


Gerrit ‘t Jong.Red: Dank Gerrit voor de aanvulling en ook voor de namen van weer nieuwe oud-leerlingen die wij nog niet kenden en die aan ons register zijn toegevoegd. In mei zullen wij alle mutaties hier vermelden zodat iedereen weer bij is.
2 april 2011

2011-20

Beste redactie en lezers,


Bij toeval op de site terecht gekomen en tot mijn grote verbazing zag ik mij op een foto staan bij LAATSTE NIEUWS 15 maart 2011 NIEUWE HVS FOTO'S.

Het betreft de foto rechts onderaan met 7 leerlingen aan een tafel.

Links vooraan wel een bekend gezicht maar kan niet op zijn naam komen, er achter ik zelf met donker boekje voor me, achter mij Gerrit 't Jong, rechts vooraan Willem Raus, erachter Ap Toller  en daarachter Peter Harreman in gesprek met waarschijnlijk Rinus Eijkels.

Tevens laat ik nog enkele namen volgen die bij mij in de klas gezeten hebben.

Leo Das (Kwam uit Maassluis)

Theo Draai

John Grootegoed

Klaas Huizinga

Peter Kievit

Mastenbroek(voornaam ?)

Qualm(voornaam ?)

Peter Roelofs

Roks(voornaam ? Kwam uit Maassluis)

v Zanten(voornaam ?  Kwam uit Gouda)

De leraar op de klassenfoto is de havenleraar Van Gent, ik heb met veel plezier alles bekeken en roept weer veel plezierige herinneringen op want het

was altijd weer fijn om iedere dag naar onze school te gaan waar ik van 1960 t/m 1965 op heb gezeten.

Met een Vriendelijke groet Ben Mud.


Red.: Hartelijk dank Ben voor de verduidelijking. Uiteraard hebben wij je in onze registers opgenomen zodat je later dit jaar ook voor het eerst bij onze reünie aanwezig kunt zijn. Raadpleeg daarvoor telkens deze site.
Naar aanleiding van onrechtmatig besluit Verenigingsbestuur overgebleven

gelden na opheffing niet te schenken aan Sophiakinderziekenhuis


(zie ook: Laatste Nieuws over nieuwe draaikonterij ex-bestuur

en de andere mails van oud-HVS-ers hierover – onderstaand 2011-13 en 2011-14)

2011-19

8 maart 2011


Hallo Frits,

Sorry dat we nogal onvoorbereid bij de vergadering waren. Zelf gaven we eerst aan om het geld terug te storten naar jullie.

Daar werd door het bestuur een draai aangegeven en uiteindelijk kwam dan het cadeautje voor het STC.

Temeer dat het om een klein bedrag ging hebben we toegestemd.

We konden wel inzage krijgen in de papieren, maar hebben het zelf nagelaten.

Zowel (J.W.) Jan Barbier en Arie en Loes Barbier eisen dat het geld terecht komt waarvoor het was bedoeld en wel bij het Sophiakinderziekenhuis

Hier heb ik wel veel uitgeleerd.

Hartelijke groet, Arie en Loes Barbier

 

Red.: Dank voor de reactie Arie en Loes. Het heeft er dus meer dan de schijn van dat jullie flink in de maling zijn genomen doordat het bestuur van de optie Sophia Kinderziekenhuis geen melding heeft gemaakt, en vervolgens jullie aandringen om het geld terug te geven aan de schenkers bruut van tafel heeft geveegd.

Het sluit aan bij onze eigen bevindingen over de wanorde en het bedrog. Prima dat jullie nu het zogenaamde “ledenbesluit” vanwege de onrechtmatigheid ongedaan maken en evenzeer met de eis komen dat het geld wordt gegeven aan het Sophia Kinderziekenhuis.

En nu maar even afwachten wat de individuele ex-bestuurders nu weer aan provocaties verzinnen, zoals daar zijn het illegale-lid Wim Plak, die het door hem zinkende schip al voortijds had verlaten (kan het nog laffer), Willem Schmidt (alias Kobus de Tallyman) die nu zelfs de brutaliteit heeft te ontkennen dat hij tijdens de slotvergadering 2e penningmeester was terwijl de notulen en alle aanwezigen het tegendeel bewijzen, secretaris Hans Keuning, die ons gevraagd heeft zijn naam niet meer te noemen (dat lijkt ons logisch) maar waaraan wij geen gevolg geven zolang de diefstal van het aan de kinderen van het betreffende ziekenhuis toekomende geld niet ongedaan wordt gemaakt, Ronald Bram, die al eerder uit onvrede was opgestapt, en niet in de laatste plaats penningmeester Jack Hoornweg die de duiten ongecontroleerd anders wenst te besteden dan was overeengekomen, en zijn broer (geen-lid) die de verenigings-site nog steeds naar eigen inzicht van de meeste nonsens voorziet in plaats van al die leugens te schrappen..
Naar aanleiding van onrechtmatig besluit Verenigingsbestuur overgebleven

gelden na opheffing niet te schenken aan Sophiakinderziekenhuis 

(zie ook: Laatste Nieuws over nieuwe draaikonterij ex-bestuur

en de andere mails van oud-HVS-ers hierover – onderstaand 2011-13 en 2011-14)


 


2011-18

8 maart 2011


Beste Frits,

De gebroeders Barbier en ik, Aad v/d Linden, zijn naar de vergadering gegaan om te vragen wat er met het geld zou gebeuren.

Wij wilden dat het geld naar de Reüniecommissie terug zou gaan maar daar was geen sprake van volgens het bestuur. Daarom hebben wij er in toegestemd om een gedenkteken aan de nieuwe school te schenken namens de oud leerlingen.

Het ging over een bedrag wat over bleef van ongeveer 400 tot 600 euro.

Er is niet gesproken over het Sophia Kinderziekenhuis anders hadden wij daar zeker voor gestemd maar door met drie man daar naartoe te gaan hebben wij geprobeerd te goede trouw te achterhalen wat er met het overgebleven geld zou gaan gebeuren.

Dat is de reden dat we daar naar toe gegaan zijn in het belang van ons allen dachten wij.

Hartelijke groet ook namens gebroeders Barbier.

Aad v/d linden


Red.: Dag Aad, ook van jou dus het bericht dat het overblijvende geld toekomt aan het Sophia Kinderziekenhuis en je daar zeker voor zou hebben gestemd als je correct was geïnformeerde door de misleidende ex-bestuurders. En ook jij getuigt ervan te hebben voorgesteld dat de pecunia richting gevers terug te zenden en dat diezelfde lieden dat botweg niet alleen weigerden maar zelfs niet in stemming hebben gebracht. De totale ontmaskering van deze wanordelijke vereniging had niet meer reliëf kunnen krijgen.

Fijn dat je nu zegt beslist ten gunste van de kinderen zou hebben gestemd als je de juiste informatie had gekregen. Schandelijk dat de heren maar blijven opteren voor amok, provocaties, ongeliktheid maar vooral bedrog. Zelfs nu die hele vereniging niet meer bestaat.
Naar aanleiding van bericht en raadsel 2011-12

Dit is de oplossing. Het is het schip “De Veteraan” waarop havenopleidingen werden gegeven

nog voor dat de allereerste Havenvakschool aan de Maashaven in 1953 van start ging.2011-17

6 maart 2011


Hallo Allemaal,

De vraag welk schip op de foto  te zien is, was voor mij niet zo moeilijk , want het betreft hier het latere opleidingsschip van de Scheepvaart Vereniging Zuid (SVZ) toen onder de naam van de “Veteraan” - in 1949 aangekocht ten behoeve van de ook in dat jaar opgerichte opleiding voor volwassen havenarbeiders.

Als ligplaats kwam eerst een lokatie in Schiedam in beeld, later werd het schip verhaald naar de Spoorweghaven in Rotterdam.

In 1953 werd de Havenvakschool voor jongens vanaf 14 jaar opgericht en kregen wij in die vijftiger jaren ook te maken met de “Veteraan” Zo kregen wij roeilessen vanaf het schip,waarbij tijdens het afzetten van de sloep de pikhaken in de scheepshuid vast kwamen te zitten en bij het loswrikken een geweldige roest-regen veroorzaakte. Het schip bleek door gebrek aan onderhoud (te duur) en een totale roestbak te zijn en werd in 1958 verkocht voor de sloop. In 1959 volgde de opening van de nieuwe Havenvakschool met vaste oefenschip aan de Waalhaven Z.Z.

Helaas is dit enige tijd geleden gesloopt en zal uiteraard in onze gedachten blijven voortleven.     

EXTRA NOTITIE

Hierbij mijn complimenten voor de wijze waarop de site van de Havenvakschool iedere keer weer aangevuld wordt, zoals het relaas over de opheffing van de vereniging OudHVS – Rotterdam  en uiteraard het prachtige levensverhaal van Waldi Telgt. In herinnering komt het moment dat Bob Dekker de nieuwe leraar Waldi Telgt aan ons voorstelde. Waar blijft de tijd? 

Met groeten van Henk Schutten


Red.: Beste Henk. Het klopt helemaal wat je zegt. Dit is de beroemde “Veteraan” waarop de eerste Havenopleidingen werden gegeven vooruitlopend op de start van de eerste Havenvakschool in 1953 in de barakken van Thomsen’s Havenbedrijf aan de Maashaven. Zoals jezelf zegt: niet echt moeilijk omdat je er zelf ook je herinneringen aan hebt. En wat fantastisch dat je dat uit de eerste hand met ons nog zo kan delen. De beloning: eeuwige roem dus en je krijgt een bijzonder plaatsje in de tot dusver nog ongeschreven Havenvakschoolboeken. Dank ook voor je waardering aan ons adres – het driemanschap is zich al weer aan het oriënteren voor een grote bijeenkomst in september, waarover later meer.
Naar aanleiding van bericht en raadsel 2011-122011-16

6 maart 2011


Het was de eerste Havenvakschool, het opleidingsschip De Veteraan.

Ik weet daar verder niets van want dan moet je heel oud zijn om daar op gezeten te hebben.

Dit is het resultaat van mijn onderzoek.

s.s. HOOGKERK  (1)   1921-1945   vrachtschip  PETD

Gebouwd 1911, Flensburger Schiffsbau Gesellschaft A.G., Flensburg (312)

5.137 BRT   3.170 NRT   8.748 DWT

(125,05) x 16,64 x 8,92 x 7,942 meter.

11 kn.

3 3-vuurs ketels, v.o. 692 m2, 14,96 atm., de werf.

3.000 IPK, Q 4 cyl, 610, 865, 1295 en 1880 x 1370, de werf.

21-9-1911 proefvaart, 1911 opgeleverd als ATTO aan Roland Linie A.G., Bremen-Duitsland.

4-8-1914 vastgehouden te Antwerpen, tot na het einde van de 1e wereldoorlog daar blijven liggen.

24-4-1919 als herstelbetaling overgenomen door Engeland, door The Shipping Controller in beheer gegeven aan Houlder, Middleton & Co., Londen.

1920 gekocht door David Steamship Co. Ltd., Londen-U.K., herdoopt ST. AUGUSTINE ABBEY.

1921 reis 1 in charter V.N.S., Holland-Britsch-Indië Lijn.

1921 reis 2 in charter V.N.S., Holland-Britsch-Indië Lijn.

1921 gekocht door N.V. Vereenigde Nederlandsche Scheepvaart Mij., 's-Gravenhage, in beheer bij N.V. Holland-Britsch-Indië Lijn, herdoopt HOOGKERK.

1922 reis 1, Holland-Britsch-Indië Lijn.

1922 reis 2, Holland-Britsch-Indië Lijn.

1923 reis 3, Holland-Britsch-Indië Lijn.

1923 reis 4, reis 1 in Holland-Oost-Afrika Lijn.

1924 reis 5, Holland-Britsch-Indië Lijn.

23-1-1925 t/m 13-3-1925 stil gelegd.

1925 reis 6, Holland-Britsch-Indië Lijn.

1925 reis 7, Holland-Britsch-Indië Lijn.

1925 reis 8, Holland-Britsch-Indië Lijn.

1926 reis 9, Holland-Britsch-Indië Lijn.

1926 reis 10, Holland-Britsch-Indië Lijn.

1926 reis 11, Holland-Britsch-Indië Lijn.

1926 reis 12, Holland-Britsch-Indië Lijn.

1928 reis 16, Holland-Britsch-Indië Lijn.

1928 reis 17, Holland-Britsch-Indië Lijn.

1928 reis 18, Holland-Britsch-Indië Lijn.

5-9-1929 t/m 27-9-1929 stil gelegd, 23 dagen.

5-1-1930 t/m 12-1-1930 stil gelegd.

1930 reis 23, Holland-Britsch-Indië Lijn.

1930 reis 24, Holland-Britsch-Indië Lijn.

1930 reis 25, Holland-Britsch-Indië Lijn.

1931 reis 26, Holland-Britsch-Indië Lijn.

1931 reis 27, Holland-Britsch-Indië Lijn.

24-4-1931 t/m 13-7-1931 opgelegd, 81 dagen.

1933 reis 30, Holland-Britsch-Indië Lijn Oost.

1933 reis 31, Holland-Britsch-Indië Lijn Oost.

1933 reis 32, Holland-Britsch-Indië Lijn Oost.

1935 reis 36, Holland-Britsch-Indië Lijn (Oost).

1935 reis 37, Holland-Britsch-Indië Lijn (Oost).

1939/40 reis 49, Holland-Britsch-Indië Lijn, 3-1940 te Rotterdam.

1940 reis 50, Holland-Afrika lijn, afgesloten voor 10-5-1940, 9-5-1940 te Antwerpen op uitreis, volgens schema via Rotterdam naar Mombasa via Kaap de Goede Hoop.

5-1940 als HOOGKERK door de Nederlandse Scheep–vaart- en Handels–commissie, Londen in beheer gegeven aan Phs. van Ommeren (Lon–don) Ltd.

6-7-1942 gerequireerd door de Nederlandse Regering.

25-11-1944 door de Nederlandse Regering in eigendom gevorderd.

1945 als HOOGKERK in gebruik als opleidingsschip voor havenwerkers, in eigendom van de Staat der Nederlanden.

1949 herdoopt VETERAAN.

3-6-1955 verhaald naar de Spoorweghaven te Rotterdam, in gebruik als opleidingsschip voor Scheepvaartvereniging “Zuid”.

1958 verkocht voor sloop aan N.V. Simon's Scheepssloperij, Rotterdam, 3-3-1958 verhaald naar de sloperij, gesloopt in 1958.

Groet,

Ben Hofs


Red.: Formidabel Ben hoe je dit op basis van een simpel fotootje zonder begeleidende tekst voor elkaar hebt gekregen. Zoals je bovenstaand hebt gezien ben je niet de enige met de goede oplossing maar dien je “de eeuwige roem” te delen met Henk Schutten (die overigens zich absoluut niet “heel oud” voelt.) Leuk dat we met elkaar dit stukje historie boven water krijgen.Naar aanleiding van bericht en raadsel 2011-122011-15

6 maart 2011


Goedendag Allemaal,

Dit was dus de voorloper van de Havenvakschool aan de Waalhaven.

Hier moeten dus ook nog leerlingen van te vinden zijn.

Bob van Brenkelen


Red.: Uitstekend Bob, en zoals je intussen hebt gezien bevinden zich nog enkele oud-HVS-leerlingen onder ons die in het begin van de jaren vijftig ook enige opleiding hebben genoten op De Veteraan. Ook voor jou dus de roem die wat langer duurt dan een paar jaar, maar die was je eigenlijk al vooruit gesneld. Met de aantekening dat je nr. 3 bent op de lijst omdat je de naam “De Veteraan” niet zelf noemde.
2011-14

5 maart 2011


Discussie: Gangsters

Ik heb het bericht van de gestolen gelden maar even laten inwerken want ik heb van baas Visser geleerd: eerst tot 10 tellen of een nachtje erover slapen en als je dan nog kwaad bent dan mag je erop rammen.

Voorgeschiedenis: In het begin was er een commissie 5 + 1 = 6  en na de eerste reünie waren het er nog 3. Want er waren 2 + 1 = 3 afvallers. Jan Rijsdijk vond het zo wel zat, een ander wilde reiskosten en niet meebetalen zoals alle andere HVS-ers voor de reünie wel deden (wij commissieleden waren en wilden niet worden vrijgesteld van betalingen die alle honderden HVS-ers ook moeten betalen en reiskosten haal je maar bij je vrouw). De laatste persoon was erg druk met zijn muziek dus bleven er nog 3 sukkels over.

En Toen.

Ik ga het niet hebben in de vele, vele uren die de commissieleden in de werkzaamheden hebben gestopt. Je geef je zelf op en daarna niet meer ouwehoeren. Ik wil het wel even over geld (het slijk der aarde) hebben. Jan Rijsdijk, een topman, lult niet, stort een bedrag van heb ik jou daar en dat zonder eisen. Toppie.

Mijn kleine bedrijfje heeft het volgende op tafel gelegd. Ik hoop niet dat mensen nu gaan denken wat een blufferig arrogant mannetje is die Hofs omdat hij nu gaat pronken met de bedragen die hij op tafel heeft gelegd maar er wordt hier geld gejat en in oorlog en liefde is alles toegestaan.

En als er mensen zijn die toch anders over mij denken wens ik die veel geluk en gezondheid in hun verdere leven. Mijn bedrijfje is zeker geen multinational (kan ook niet na 6 jaar HVS opleiding) maar voor de eerste reünie heb ik 3200,00 Euro afgetikt plus nog wat klein dingetjes zoals DE VLAG van 150,00 Euro. De tweede reünie kwamen wij een duizendje of twee te kort. Leg effe bij Ben.

Dus er waren afspraken gemaakt, gedeeltelijk in beeld en gedeeltelijk als mannen onder elkaar.

De opbrengst van het schilderij van Jan (had ik ook wel willen hebben) en wat er overblijft van alle andere zaken was een kleine 3000,00 Euro. Als de hele boel zou worden opgeheven ging dit geld naar het Sophia kinderziekenhuis.

Maar wij wilden niet graag dat die oude Havenvakschool in de vergetelheid kwam dus een echte vereniging was ook een goed doel. Ik ga nu niet meer vertellen wat er daarna allemaal misging want dan ben ik morgen nog bezig en ga ik nog kwaaier worden.

Het gevolg

Een stel jokers heeft er een zooitje van gemaakt en gaat nu het geld (ons geld) schenken aan de heer Hietbrink van het STC. ZIJ STELEN DUS VAN ZIEKE KINDEREN

Hoe krijg je het verzonnen.

HET OVERGEBLEVEN GELD (ik ben bang dat die sukkels van de vereniging het meeste al op hebben gemaakt) MOET GAAN NAAR HET SOPHIAKINDERZIEKENHUIS. En die vlag gaat naar het enige, werkelijke, erelid BAAS DEKKER.

Even een tipje van de sluier, er zijn nu dik 850 HVS-persoonsnamen bekend (tegenover 8 van die zgn. nieuwe club) en de meeste van die 850 Oud-HVS-ers gaan wij weer zien in september bij de volgende reünie.

Hartelijke groet,

Ben Hofs


Red.: Een emotioneel betoog waarvoor wij veel respect hebben Ben. Veel Oud-HVS-ers weten wat je, niet alleen financieel maar ook qua inzet hebt gedaan om reünies voor de Oud-leerlingen mogelijk te maken en dan is het huiveringwekkend dat de middelen die jij hebt verstrekt, en eigenlijk voor het Sophiakinderziekenhuis waren bedoeld, nu aan het miljoenenimperium van Erik Hietbrink (STC) worden geschonken in de vorm van een kado.

Een kado voor wat? Voor alle tegenwerking die wij mochten ondervinden?  Voor het gelieg dat hij tienduizend Euro voor de Vereniging en Reünies zou hebben bestemd en al grotendeels zou hebben uitgegeven waar geen moer van waar is? Wij tarten de jokkende Hietbrink (de zogenaamde ex-Havenman) om het tegenovergestelde aan te tonen.

En wat die geliquideerde vereniging betreft: uiteraard laten wij het hierbij niet zitten en zullen de ex--bestuurders van die mislukte club aanspreken op hun wangedrag en wel zodanig dat ze uiteindelijk met de staart tussen de benen hetgeen er nog over is aan pegulanten (maar wij vermoeden dat dit zeer weinig zal zijn) aan het Sophiakinderziekenhuis zullen overmaken.
2011-13

4 maart 2011


Opheffen vereniging oud leerlingen havenvakschool. 

Ook ik heb kennis genomen van het opheffen van de vereniging voor oud leerlingen havenvakschool.

Op de website wordt gesproken over het opheffen van een unieke vereniging. Inderdaad uniek in zijn soort. Een vereniging oprichten, één jaar niets doen voor de leden en dan de vereniging weer opheffen.

Als medeorganisator van de jaarlijkse reünie heb ik de ontwikkelingen vanaf oprichting tot het uiteindelijke opheffen van de vereniging van nabij gevolgd. De vermoedens die de reüniecommissie had bij de oprichting van de vereniging wordt nu zelf door het bestuur van de vereniging onderkent.

“Leden willen eenmalig iets groots en daar heb je geen vereniging voor nodig”.

Mosterd na de maaltijd. Een eigen koers varen is begrijpelijk maar doof en blind zijn voor ideeën en suggesties van de buitenwereld heeft hier toe geleid. Ook ik heb met verbijstering kennis genomen om het restbedrag te besteden voor een aandenken voor de nieuwe school aan de Waalhaven.

Hoe gek kan het lopen als je bedenkt hoeveel tegenwerking wij, als reüniecommissie, hebben gekregen bij het organiseren van de eerste reünie in 2009.

Maar ja, als je als bestuur wordt uitgenodigd voor het slaan van de eerste paal en je hoopt ook bij de opening van de nieuwe school aanwezig  (als wat of wie) te mogen zijn kan je niet met lege handen komen maar financier dat dan niet met geld wat anderen toekomt. Dit zal nog voor de nodige commotie zorgen en hopelijk zal het aftredend bestuur tot inkeer komen en inzien dat zij met deze beslissing wederom de plank volkomen mis slaan.

Bob van Brenkelen


Red.: Inderdaad Bob. En het ergste is dat hiermee nu de kinderen van het Sophiakinderziekenhuis worden gedupeerd. En dat allemaal omdat die Wim Plak, als niet-oudleerling van de Havenvakschool maar wel als oud-STC-er en illegaal lid van de vereniging, in het gevlei wilde komen van Erik Hietbrink voorzitter van het bestuur van het Scheepvaart & Transport College die de vereniging juist zo heeft tegengewerkt met valse beloftes. En daar moest een hele vereniging voor worden opgeofferd. Dubbelspel, uiteindelijk kwam de aap uit de mouw. Gadverdamme (zie ook: Laatste Nieuws).

RAADSEL VAN BETEKENIS

2011-12

4 maart 2011


En plotseling dook er dezer dagen onderstaande foto op…uit het niets lijkt het wel. Het schip is van betekenis geweest voor ons allemaal en wel heel in het bijzonder voor enkelen onder ons. Cryptisch? Inderdaad. Dus luidt de vraag: wat is dit schip, hoe luidt de naam en wat wordt hier bedoeld met “van bijzondere betekenis”?

Kom op maritiem-geleerden onder ons, of gewoon havenjongens die het vak hebben geleerd op de Beste Havenvakschool ter Wereld. Stuur je oplossing in en beschrijf wat je er van weet. Degene met het goede antwoord zal eeuwige roem ten deel vallen.
2011-11

27 februari 2011


Hallo beste oud schoolgenoten,

Laatst moest ik aan de Waalhaven zz zijn, een grote lege plek trof ik aan waar eerst “ons” schip lag.

Het schip waar we voor het eerst een touwladder moesten knopen, luiken openleggen en op en over moesten draaien.

Zoals ik hier al lees doet het iedereen wat en is niemand er blij mee.

Ik heb van 77 tot 80 op de dagschool gezeten en daarna 2 jaar stage.

Door mijn stage bij Paktank ben ik ergens in 1985 als chemiecontroleur begonnen bij Heinrici, (wat tegenwoordig bij Saybolt hoort)

In 1999 ben ik een eigen controlebedrijf gestart en heb nu 14 werknemers

De kennis van het havenwerk hebben we natuurlijk van deze school, een enorm stevig fundament voor later.

Bij deze groet ik een ieder en vooral de makers van deze site, het is een gevoel van nostalgie en vooral de goede ouwe tijd.

Groeten,

Ron van der Kruit


Red.: Beste Ron. Leuk dat je jezelf aanmeldt, zomaar helemaal vanuit het niets. We hebben je gegevens uiteraard toegevoegd aan het namenregister en zijn er zeker van dat ook jij in de toekomst plezier zult hebben met deze site, en ook misschien met activiteiten die je tot dusver hebt moeten missen. Houd deze site dus zo nu en dan in de gaten. En inderdaad ook wij zijn niet blij met die complete ontmanteling van de school aan de Waalhaven. Het zou toch werkelijk een uitstekend idee zijn geweest van het oefenschip een groot Havenvakschool- of havenopleidingsmuseum te maken (er was ruimte genoeg voor), gekoppeld aan de nieuwe activiteiten van tegenwoordig. Weer een kans die het Scheepvaart en Transport College heeft laten liggen. Welkom.
2011-10

30 januari 2011

                                                                                     

Beste mensen, (Frits),

Heel toevallig, nou ja toevallig,  bij het doorgeven van de puzzeloplossing van De Oud-Rotterdammer) kwam ik op jullie site terecht.  Nooit aan gedacht om eens te googelen naar Havenvakschool!

Stom, of beter gezegd, beetje dom. Maar goed, deze mail is bedoeld om mij te laten opnemen in de rij van mensen die ooit een band hadden met de HVS.

Mijn naam is Dick Jonas en werkte destijds, vanaf 1961 tot 1994 bij eerst Aegir, daarna met Aegir naar Frans Swarttouw's Havenbedrijf en op het laatst n.a.v. de fusie bij European Bulk Services (EBS). Mijn bemoeienis met de HVS bestond uit het feit dat ik op enig moment (over de exacte data moet ik nog eens nadenken of nazoeken) het zal vanaf 1970 zijn geweest, instructeur van een zg. schoolploeg was. In dat kader gaf ik ook theorielessen op de "Prof Rutten" tijdens de dagen dat mijn ploeg op school was. 

In die periode heb ik natuurlijk erg veel leerlingen meegemaakt en begeleid. Zeer interessant werk, wat zich niet beperkte tot instructie en begeleiding op het werk, maar ook daarbuiten.

Ook veel van de leraren, later docenten, heb ik leren kennen. Kortom het was een tijd waarin ik niet alleen kennis overdroeg, maar zelf ook enorm veel kennis opdeed om mijn latere functie van personeelschef uit te kunnen oefenen.

Als part-time docent ben ik ook verbonden geweest aan de HVS Opleiding voor Volwassenen. Wil van Zutphen was daar toen o.a. directeur!

Ik verneem gaarne van u of ik in de rij van "verbondenen" kan worden opgenomen!

met vriendelijke groet,

Dick Jonas


Red.: Beste Dick. Welkom bij de club en natuurlijk hebben wij je opgenomen in ons register en we hopen je dan ook in de toekomst persoonlijk te mogen ontmoeten. Het is absoluut zeker dat je als toenmalige “instructeur van een schoolploeg” tot genoegen van een aantal oude maten zal worden herkend, en dit is de plaats waar dat zou kunnen blijken. Goed nieuws voor je: voor zover bekend doet Wil van Zutphen ondanks zijn hoge leeftijd nog steeds mee aan het spelletje hier op aarde, dus er zijn nog voldoende sporen om het verleden weer eens in herinnering te roepen. Samenvattend: wij heten je van harte welkom en blijf deze site in de toekomst volgen voor eventueel nieuws over onszelf of evenementen.
Dit is een reactie op de onderstaande berichten 2011-06 en 2011-08.


2011-09

24 januari 2011


Nu we toch aan het verbeteren zijn doe ik nog effe mee.

Ed heeft toch wel een beetje gelijk.

Hier zat eerst het bedrijf “Kortevaart” wat naderhand overgenomen is door Muller.

Door de fusie met “Progress” is het Muller-Progress geworden en na wat doorfuseren is het Muller-Thomsen geworden.

Dus allebei een beetje gelijk.

In die site van de havens zie ik wel foutjes. In de Schiehaven zat de Koninklijke Rotterdams Lloyd en toen die in Ik geloof in de 80er jaren KRL naar de Beatrixhaven verhuisde kwam Kuhne & Nagel op die plaats te zitten.

Volgens mij heette het toen Uniport.  Na de tweede wereldoorlog kwam die boot dus bij de KRL aan.

Er worden wel meer fouten gemaakt in allerhande media.

Als er een bulkcarrier strandt dan heet dat tanker. Als er een tanker strandt dan heet dat container schip.

Vanuit de W.S.S. (World Ship Society) www.worldshipsocietyrotterdam.nl is daar al veel over geklaagd bij kranten e.d.

En goede informatie is vrij eenvoudig bij deze club aan te vragen maar de media hebben hier schijt aan en drukken maar wat af.

Ben Hofs
Dit is een reactie op het bericht 2011-06 van Ed Wijnands.


2011-08

22 januari 2011


Beste Ed,

Je vertelt dat je gewerkt hebt bij Thomson 3e Merwedehaven maar volgens mij zat Thomson daar niet en het is, voor zover ik weet, Merwehaven.

Groet,

Ben Hofs


Red.: Volgens ons is het zo dat Ben gelijk heeft met zijn Merwehaven, en dat men voor de Merwedehaven(s) moet uitwijken naar Dordrecht. Overigens heeft onze vriend Hofs het met Thomson zelf  aan het verkeerde eind, dat moet zijn Thomsen. Die fout wordt door zeer velen gemaakt. En wat onze Havenvakschooltijd betreft, toen alle fusies en schaalvergrotingen nog moesten komen,  toen was de officiële naam natuurlijk Thomsen’s Haven Bedrijf, afgekort THB.


         


2011-07

20 januari 2011


AAN ALLE LEZERS

SPOED

20 januari 2011                                                                                                        

Hallo alle maten van weleer,

Bij toeval ben ik er dezer dagen achter gekomen dat het met onze vroegere collega Frans Witjes momenteel niet goed gaat. Frans is ernstig ziek en heeft van de dokter te horen gekregen dat dit ongeneeslijk is en dat hij afscheid moet nemen van vrienden en familie.

Frans Witjes wordt momenteel zoveel mogelijk vrij van pijn gehouden met wisselende hoeveelheden morfine en leeft van dag tot dag. Hij geniet nu van elke dag die hem nog gegeven is en verklaarde vandaag daar bijzonder dankbaar voor te zijn.

Ik ga er vanuit dat Frans Witjes deze pagina niet leest; hij heeft wel wat anders aan zijn hoofd. Maar wel weet ik dat hij momenteel met zijn herinneringen dichtbij onze wereld van vroeger is en een concrete vriendschappelijke verwijzing daarnaar als een enorme opsteker beschouwt.

Vandaar mijn vraag.

Zouden al degenen die Frans Witjes vanuit de Havenvakschoolperiode, of van zijn latere werk, hebben gekend, of misschien wel zonder hem verder te kennen maar gewoon als oud-HVSer waarderen, hem dezer dagen via een e-mailtje (hij of zijn vrouw lezen dat wel) een steuntje in de rug willen geven met een paar hartelijke woorden.

Verwijs niet naar deze oproep; doe het vanuit jezelf. Je verricht er een fantastische daad mee. Bij zeer hoge uitzondering maak ik van de gelegenheid gebruik zonder iemands toestemming hier een e-mailadres te publiceren omdat ik weet dat jullie dit niet zullen misbruiken, maar juist voor het tegenovergestelde wilt aanwenden.

Ik dank jullie hartelijk voor deze fantastische daad,

Vriendelijke groet,

Frits Bom

(intussen is Frans overleden, dus is ook het e-mailadres verwijderd)
2011-06

12 januari 2011

                                                                                             

Hallo,

Mijn naam is Ed Wijnands en heb van 1964 tot 1967 op het drie jarig leerling stelsel gezeten,

vier dagen stage en op donderdagavond en de gehele vrijdag naar de school.

Ik heb stage gelopen in de 3e Merwedehaven bij Thomsen, IJsselhaven, Wilhelmina pier bij de HAL, Katendrechtse haven bij Deka, Jobshaven bij Pakhoed en als laatste aan de Laurenshaven .

Bij Frans Swarttouw (later EBS) na mijn examen daar ook in dienst gegaan en na ruim 40 jaar daar gewerkt te hebben ben ik nu met de fut.

Uit mijn stage tijd weet ik nog enkele namen en heb een aantal jaren geleden geprobeerd om deze jongens van toen te vinden. Hieronder enkele namen:

Van Dirk Klok heb ik familie gesproken die vertelde dat hij was overleden. Ook van Koos Kloot/Kyvon heb ik het zelfde bericht. Koos heette in het begin Kloot maar heeft zijn naam later veranderd in Kyvon.

Verder hadden we nog een Cor die in Pernis woonde en een Fred uit Rotterdam ergens achter de oude veemarkt vandaan kwam.

Met vriendelijke groeten.

Ed Wijnands.

P.s., Ik lees dat er nog naar veel mensen gezocht word is het misschien een idee om alle havenbedrijven aan te schrijven met het verzoek of ze hun personeel over deze actie kunnen inlichten zodat er meer mensen gevonden kunnen worden.


Red.: Dank Ed, de gegevens zijn aan de lijst toegevoegd dus we zijn weer helemaal bij. Slecht nieuws over Dirk Klok, erg te betreuren. Van de naamsverandering van Cor Kloot waren wij op de hoogte – hij bracht er al tientallen jaren geleden verandering in aan.

Overigens was Cor ook aanwezig bij de eerste grote reünie, en jij kent hem, dus is een beetje de vraag waarom we helaas nu pas van je vernemen waardoor je die twee evenementen hebt moeten missen. Maar dat komt in de toekomst wel weer goed.

Je suggestie van  tet aanschrijven van alle havenbedrijven zal niet veel meer opleveren dan er tot dusver al is ondernomen, beter is om elkaar maar attent te blijven maken op deze site zodat er bij toekomstige gebeurtenissen steeds minder oud-gedienden de boot missen. Hartelijke groet. Geniet van de VUT en houd de Fut erin.

---Op dit bericht werd gereageerd onder nummer 2011-08 en 2011-09---

2011-05

10 januari 2011


Bij mij hebben ook in de klas gezeten: Joseph Dumont en Koentje Koers.

Ik denk dat Koentje Koers toen het dikste mannetje van de Havenvakschool was. Ik heb ze niet kunnen vinden op de foto’s. Ook Joost van der Wiel (?) zat bij mij in de klas.

Groeten,

Dirk Everse


Red.: De namen Joseph Dumont en Koentje Koers kennen wij wel, maar niet hun verdere adressen, dus wie daar nog iets over weet te melden is welkom. Wij zien ze trouwens ook niet tegengekomen op een van die honderden foto’s op deze site.

Met name Joseph Dumont staat ons (f.b.) nog helder voor de geest. Het was een ongelooflijk breedgeschouderde maar vooral sterke gozer die menigmaal in het leerlingenstelsel als maatje in de put een solorol voor zich opeiste door het beladen van pallet of strop “wel even alleen te zullen doen”. Vol ontzag (maar ook met een blij gemak) keken wij daarnaar en hadden er diep respect voor. Jammer dat zo’n leuke vent nog niet is getraceerd.

En vanwege het vraagteken kun je met Joost van der Wiel misschien Joop van der Wiel bedoelen Dirk? Die is helemaal bekend bij ons, komt ook op de namenlijst voor dus dat kan voor jou misschien nieuws opleveren.
2011-04

9 januari 2011

Beste Redactie,

Op de lijst van oud=leerlingen kom ik de naam van Cor Mellaard niet tegen; Cor is helaas overleden maar was wel degelijk een Oud-leerling.

Groetjes,

Albert Neef


Red.: Wij hebben de naam van Cor meteen toegevoegd aan de lijst en bedankt voor je medewerking Albert. Juist ook melding maken van degenen die niet meer onder ons zijn is buitengewoon relevant, al was het alleen maar omdat daarmee zoekacties van bepaalde maten van vroeger beëindigd kunnen worden.
2011-03

9 januari 2011


Beste Lezers,

Op deze site kom ik de naam tegen van Dik den Haag. Ik wil graag weten of deze Dikkie de Den Haag is die tijdens of vlak na de oorlog bij mijn beppe in Marssum heeft gewoond om weer op gewicht te komen.

Met vriendelijke groet,

Willy Hilverda


Red.: Beste Willy. Wij hebben je e-mailtje doorgezonden naar de Dik den Haag die bij ons bekend is als oud-leerling van de Havenvakschool. Hij ziet er tegenwoordig niet al te mager meer uit, dus als het dezelfde is dan heeft de kuur destijds goed geholpen.
2011-02

6 januari 2011


Hallo, Op foto 11 staan voor zover mij bekend:

Achterste rij van links naar rechts: Arie Kruithof-onbekend-Dick v/d Boogaerdt-Hans Staat-Willem de Vries-Louis Polack-Bertus Hengel?

Beneden van links naar rechts: Zittend Dirk Everse-Onbekend-Henk Segers-Gerard de Bruin-Ton v/d Stelt-Onbekend.

Dit zijn de namen voor zover ik ze mij kan herinneren.

En op foto 23 : Van links naar rechts:

Henk Segers-Hans Staat-Otto Verkade-Onbekend.

Gr Dik Everse


Red.: Dankjewel Dick voor de aanvullingen die wij hebben toegevoegd aan de fotopagina’s. Op die manier wordt er weer een stukje verleden ontsloten want wat zouden we graag nog eens contact willen hebben met bijvoorbeeld Arie Kruithof en Otto Verkade.

Met namen van Arie Kruithof herinneren wij ons nog dat hij de eerste dag in het leerlingenstelsel aan de Lekhaven terecht kwam en daar in de schoolploeg voor zijn eerste klus werd aangesteld als “aanhoeker” aan de kade.

Arie was een beetje gezet in die tijd, en vergat zijn rechtervoet tussen de pallet en de palletbeugel vandaag te halen toen hij de eerste hijs naar boven zag en voelde gaan. Arie verdween mee het luchtruim in, al schreeuwend, maar dankzij zijn voorgeschreven stalen neuzen had hij geen pijn en kon de kraanmachinist hem zonder verwondingen een paar tellen later weer neerzetten op de grond.

Zoals bekend wilde iedereen destijds het baantje als aanhoeker/afhoeker wel hebben, vanwege de geringe lichamelijke inspanningen die daarbij nodig waren, maar Arie niet meer. Hij gaf sindsdien de voorkeur aan het werken in de put, en dat wil toch heel wat zeggen. Weet iemand nog waar Arie Kruithof nadien terecht is gekomen?
2011-01

2 januari 2011


Geachte….,

Ik kwam uw site tegen en zag dat u onder andere op zoek bent naar oud-leerlingen. Ik heb op de haven en Vervoerschool gezeten (Prof. Rutten) en in 1974 mijn diploma “Maat” behaald.

Ik zend hierbij mijn persoonlijke gegevens voor toevoeging aan uw bestanden. Mijn naam is Dick van Wijngaard uit Rotterdam. Mijn huidige beroep is account manager bij Imtech. Ik hoop dat u hiermee uw lijst verder kunt bijwerken.

Groet,

Dick


Red.: Welkom in onze kring van oud-leerlingen en docenten Dick. Je gegevens hebben wij toegevoegd aan onze oud-leerlingenlijst en er zullen tussen die honderden leerlingen van weleer vast wel maten van vroeger zijn die je nu weer (her)kennen. Prima dat je erbij bent gekomen.

 POST 2011

Heel veel oud-leerlingen en ook docenten hebben elkaar nog wat te zeggen.

Misschien zoeken ze elkaar. Maar ook kunnen zij in deze site mogelijkheden zien om vriendschappen van vroeger te hernieuwen of ervaringen en hoogte-, en dieptepunten van toen nog eens uit te wisselen. Dat kan op deze plaats. Maak er gebruik van, want van de grote reünies die wij nu achter de rug hebben kan worden geleerd dat er een grote behoefte was aan oproepjes of gewone mededelingen van oud-HVS-ers.

 

Jullie kunnen je ook in lopende discussies mengen of laten weten of de reünies die nu gehouden zijn een meer traditioneel karakter moet krijgen (dus bijvoorbeeld elk jaar zoiets).


Deze pagina staat dus open voor alle oud-gedienden of betrokkenen bij de Havenvakschool van destijds. Je hoeft nergens lid van te zijn, het kost ook geen geld, slechts je participatie met geweldige herinneringen aan een Havenvakschool-verleden is voldoende.


Wil je de post van een ander jaar inzien, ga dan naar het slot van deze pagina voor een keuzemenu. LET OP: ALS JE WILT REAGEREN OP EEN VAN DE ONDERSTAANDE BERICHTJES,

VERMELD DAN ALTIJD HET NUMMER DAT ER BOVEN STAAT.

ANDERS WORDT HET EEN ZOOTJE EN VINDEN JIJ OF ANDEREN NOOIT MEER IETS TERUG.CONTACT / E-MAIL