DE BESTE HAVENVAKSCHOOL TER WERELD

 


IN- EN UITGAANDE POST

VOOR- EN VAN IEDEREEN DIE BETROKKENHEID HEEFT

MET DE HAVENVAKSCHOOLPOST 2012


14 november 2012
2012-36


L.S.
Ik stuur u een foto als bewijs dat ik de Dagschool van 1976 tot 1970 heb doorgelopen en Diploma Maat heb. Ik kwam ook mijn naam niet tegen op de site van de leerlingen. Ik zat bij Dick Slob in de klas op de Jan Backx. Helaas is er weinig van de boot terug te vinden op deze site. Ik vind het een ondergeschoven kindje geworden. Het lijkt of de Rechter Maasoever er niet bij hoort. Maar toch stuur ik jullie een foto op die genomen is april 1970 op de Jan Backx.
Dank u. 
Voor de rest een hele mooie site van de dingen van welleer. 
A.F.van der Sloot 

Red.: Leuk van je te horen, en je naam plus gegevens zijn nu toegevoegd aan onze bestanden. Je hebt een beetje gelijk voor wat betreft de aandacht voor de Jan Backx. Het probleem is een beetje dat de Oud-leerlingen uit die periode wat minder nostalgische gevoelens schijnen te hebben dan de oudere generaties want wij horen er gewoon minder van. Dat is heel jammer want juist in die periode vonden er grote veranderingen plaats in het havenwerk in verband met de containerisatie.
Misschien is het juist voor mensen als jij nuttig om eens na te gaan of je nog oud-leerlingen kent uit die periode (en oud-docenten) met mogelijk hun (e-mail)adres, zodat wij die kunnen benaderen.
Dus, als je zelf ook een beetje wilt helpen dan graag. Hopelijk ben je er met die ouwe maten bij een komende reünie helemaal bij.4 november 2012
2012-35


L.S.
 
Met zeer veel aandacht heb ik de site over de Havenvakschool gelezen. Zelf heb ik niet op de Havenvakschool gezeten.
 
Ik kwam na mijn diensttijd in dienst bij de SVZ (Centrale voor Arbeidsvoorziening) heb in december 1957 het certificaat  Basisopleiding Havenarbeid behaald, en in maart 1959 het certificaat Controleur (weger en meter).
Het was toen in de tijd dat we met de roeiboot naar de “Jan Backx” gingen in de Jobshaven.
 
Mijn laatste werkgever was het Controlebedrijf de Beukelaar. Ik was daar in dienst als administrateur.
 
Mijn interesse gaat uit naar personen uit de periode 1957 – 1987. Vooral met de oprichting van de Rotterdamse Vereniging van Havencontroleurs.
 
Geïnteresseerd in de periode voorafgaande aan de Havenvakschool?
 
Vr.gr.
 
Hans Ernst


Red.: Beste Hans, ook al heb je zelf niet op de Havenvakschool gezeten toch welkom hier. Misschien dat je oproep iets oplevert onder de vele honderden Oud-HVS-ers die zich onder ons begeven. In elk geval is je mail ook doorgezonden naar de Controleursvereniging met wie wij goed banden onderhouden en waarvan je zeker een berichtje zult ontvangen. En op je vraag of wij geïnteresseerd zijn in die periode voorafgaand aan de Havenvakschool: NOU EN OF. We weten natuurlijk al het nodige, en er zijn nog steeds mensen onder ons die op De Veteraan een opleiding hebben genoten, maar het illustratiemateriaal is beperkt. Dus alles wat je te melden hebt is hier welkom.17 september 2012
2012-34


Hallo mensen, 
ik, izaak huizinga, (reagerend op bericht no 2012-26) heb weer eens de berichten doorgenomen en kom daar een vraag tegen van JOOP LOOYEN omdat hij een adres mist van een oud college van hem bij MAAS RIJN en wel HENK VAN ES. 
Ik weet niet of dat adres al bekend is maar het laatst zover ik weet: 
woonde hij HENK v ES
          NERLELEARSINGEL 49
          3077 pl rotterdam
tel no     010 4822603
ik weet niet of hij, dus Henk, contact wil met oud collega's maar dat hoort Joop dan vanzelf wel. 
 
Gegroet izaak huizinga
 
en geef mij gelijk hiermee op voor de volgende reünie voordat ik het vergeet.


Red.: Beste Izaak. Ik denk niet dat het in jouw aard ligt een nieuwe reünie te vergeten, en mocht dat wel zo zijn dan weet je vrouw je er fijntjes aan te herinneren. Zo kennen we haar intussen van de voorafgaande feesten. 
Wat het adres betreft van Henk van Es, wij kenden dat ook niet dus kunnen het niet controleren. Om het ingewikkeld te maken, misschien dat dit nu door Joop Looyen, de zoeker naar zijn adres, kan worden geverifieerd en dan horen wij op deze plaats wel verder of het juist is (en nog liever ontvangen wij ook een levensteken van Henk zelf).11 september 2012
2012-33


Hoi Bob, Ben en Frits,
 
Hartelijk dank voor de fantastische avond op de Contessa.
Het was wederom goed verzorgd en wij kijken uit naar de reünie volgend jaar.
Vinden het fijn om oude klasgenoten weer tegen te komen, helaas waren we maar met 4 klasgenoten.
Hopelijk zijn er volgend jaar meer.
 
groetjes,
 
Greta en Martin Serraarens


Red.: Beste Greta en Martin, inderdaad wat een leuke avond en echt top dat je nu al meldt er volgend jaar weer bij te zijn. Tja, dat er nu wat minder klasgenoten waren heeft te maken met de bewust wat beperkter opzet van deze reünie omdat veel mensen hadden aangegeven liever in 2013 flink uit te pakken. Dat hebben we dan met elkaar en van elkaar tegoed. 
Niettemin heeft dat de oprechte feestvreugde dit jaar niet in de weg gestaan. Ik zie nu al uit naar dat belangrijke HVS-jaar 2013 waarvan niemand nog de moed heeft er een festiviteiten-idee op los te laten. Denk mee, want het kan wel eens het allerlaatste jaar zijn waarin de meeste mannen van de eerste uren er nog zijn en nog kunnen participeren in de gedachte dat zij tot de legendarische troepen behoorden die op school zaten van De Beste Havenvakschool ter Wereld.19 augustus 2012
2012-32

Beste mensen,

Ik ben Jan Quispel en was instructeur Bij Corn Swarttouw tot 1970 en werd na de staking ontslagen.
Was in de eerste jaren van de volwassen opleiding instructeur bij de SVZ.
Daarna voor de Havenvakschool in dienst van Corn Swarttouw.

De havenvakschool was een van de beste. Maar er was veel tegenwerking van de stuwadoors.
Bij Swarttouw werd de schoolploeg als een productieploeg gezien en behandeld.

Ik ben nu 84 jaar en volg nog steeds de geschiedenis van de Havenvakschool.
Als ik jullie op mijn oude dag ergens mee kan helpen, graag.

Jan Quispel


Red.: Beste Jan, wat leuk van je te horen. Jammer dat het nu pas is anders had je mee kunnen doen aan diverse reünies.
Maar volgend jaar bestaat de Havenvakschool 60 jaar en dat moet je natuurlijk bij het feest zijn.
Ik voeg je nu toe aan ons namenregister van Oud-leerlingen en andere HVS-betrokkenen zoals jij, zodat je vanzelf op de hoogte raakt als er evenementen te verwachten zijn.
Dat er bij sommige stuwadoors tegenwerking was is ons bekend, en Swarttouw had inderdaad geen beste naam bij iedereen in die jaren.
Misschien is het goed daarover nog eens te publiceren op onze site.
Als je wat kwijt wilt schrijf het gerust op, en als je nog foto’s hebt dan komen die er natuurlijk bij.

Dank voor je aanmelding en blijf gezond.Vervolg op bericht 2012-30

5 mei 2012
2012-31


Beste Frits,
Ik heb Frans telefonisch gesproken en hij heeft er geen bezwaar tegen dat zijn contactgegevens worden doorgegeven. 

Omdat hij geen internet verbinding heeft (en ook geen PC) is hij niet bereikbaar via internet (email)
Het was even zoeken voordat ik Frans gevonden had omdat hij ook niet in het telefoonboek vermeld staat. Ik heb het daar tenminste niet kunnen vinden. Via kennissen heb ik hem kunnen achterhalen. 

Grappig om te constateren dat er steeds meer stukjes in je herinnering terugkomen en je je schoolkameraden herinnert. 
Veel succes verder toegewenst met deze site.

Hartelijke groet
Gerard van de Vorle

Red.: Hartelijk dank Gerard.
Ik heb de adresgegevens van Frans aan ons register toegevoegd.
Jammer dat hij geen internet heeft - zo blijft hij veel missen van ons verleden.
Maar misschien dat hij toch eens een kennis of familielid kan vragen onze site eens te mogen inzien op het net.
Wie weet.27 april 2012
2012-30

 
L.S.,
 
Volledig onbekend met de acties die gaande zijn rond oud-leerlingen van de HVS ben ik bij toeval tegen enkele websites van de HVS beland. In eerste instantie via schoolbank.nl en later via zoektocht op google. Ik heb van ’63-’66 op het leerstelsel gezeten op Waalhaven zz, en heb daar stuwerdek diploma gehaald. Ik sta op één van de foto’s met Gerrit Stougie en Wim van Krimpen vermeld als Gerard X . 

De foto is genomen op pier 6 bij SHV. Ik werd eerst gestationeerd bij Thomsen aan de Lekhaven (Strenge winter ’63) daarna Maasveem Keilehaven, vervolgens maar wellicht in andere volgorde Wambersie Waalhaven pier 1, SHV Waalhaven pier 7. 

Ik zat samen in de klas met o.a. Gerrit Stougie; Willem van Krimpen; Ferrie Stekelenburg; Freek Fuijkschot en Jaap Weemhoff (zijn vader was inspecteur bij Thomsen). Enkele instructeurs die mij voor de geest komen zijn Joop van Offeren; Lokhorst en Sjaak Minnaard en Segers bij SHV. 
 
Terugkijkend komt de vraag bij je op hoe het met hen gegaan is. Met Gerrit Stougie had ik toentertijd een goede vriendschap. Hij woonde toen in de Bloemenwijk in Rotterdam en hij is geregeld bij ons thuis geweest. 

Ik ben met de HVS in contact gekomen en er in opleiding gegaan door een vriend van mij Frans Klepke, die altijd vol lof over de school was, dus dacht ik: “Daar wil ik ook naar toe”. Daarna ben ik praktisch mijn hele maatschappelijke leven in de logistiek werkzaam geweest.
 
Dit even als kort introductie berichtje
Met vriendelijke groet,

Gerard van de Vorle


Red.: Dag Gerard. Welkom bij ons. Jammer dat je alles dat hieraan vooraf is gegaan hebt gemist. Maar vanaf nu hoor je er helemaal bij. Je noemt allerlei namen die bekend zijn hier en waarvan het merendeel ook als Bekende in onze namenlijst voorkomt en zelfs aan de feestjes die er zo nu en dan zijn heeft deelgenomen.
Echter, wat helemaal nieuw is, dat jij de naam van Frans Klepke noemt, als degene die jou heeft geadviseerd naar de Havenvakschool te gaan. 

Naar deze Frans Klepke (vroeger woonachtig in Schiedam) zijn wij al heel lang op zoek omdat hij ook tot de eerste generatie HVS-leerlingen behoorde (1956) en de volledige schooltijd heeft afgemaakt. Een wijze gast die altijd als eerste de snelste brommers had. Geen lullige Solex of Berini, of kakkineuze Puch...maar meteen de nieuwste buikschuivers zoals de Kreidler.

Zou je een poging willen doen deze Frans Klepke voor ons allemaal op te sporen, misschien ken je zijn adres zelfs nog, want hij hoort er natuurlijk helemaal bij hier.

Fijn dat je je hebt gemeld. Onze namenlijst wordt aangepast.12 april 2012
2012-29

 
Beste medewerker/ster.

Ik heb met bewondering uw site bekeken en dit allemaal naar aanleiding van een radioprogamma van Tineke op radio 5 van gisteren, met als onderwerp oude liefdes.
Dan ga je eens zoeken of oude liefdes misschien wel bij Faceboek of Hyves staan puur uit belangstelling.

Helaas kwam ik er achter dat een jeugdliefde afgelopen december overleden is en ik dacht ook die al niet meer onder ons.

Sinds een paar weken weet ik ook dat mijn oud verloofde Rob Alblas ( Robert Pieter Alblas 31-12-1944) niet meer onder ons is en was verbaasd om zijn naam op uw lijst van overledenen te zien. Nu kwam ik via Rob Alblas in het jaar 1968 in contact met Dick Philips welke in de jaren 60 
les heeft gegeven op de Havenvakschool. De heer Dick Philips ( 05-08-1933 ) is in het jaar 1999 zeer droevig om het leven gekomen.

Zelf ben ik in contact gekomen met Rob Alblas via mijn vader die in toen bij het bedrijf Frans Swartouw werkte op de Heijplaat en later in de Botlek, waar Rob stage liep.

Dit wilde ik even kwijt maar mocht u nog vragen hebben dan hoor ik het 
graag,

Met vriendelijke groet,

Suzan Berkhout le Granse


Red.: Beste Suzan,

Het is hard, maar het behoort ook een beetje bij onze leeftijden frequent te moeten ondergaan dat vrienden van destijds er niet meer zijn. Kijk ook even naar de Post uit 2011, daar zie je hoe het verdrietige nieuws van Rob Alblas aan ons werd gemeld. 
En dan nu jouw mededeling dat voormalig leraar Dick Philips al in 1999 is overleden. Wij zullen het overlijden van de roemruchte Dick Philips aan onze lijst van overledenen toevoegen. Zij voornaam kenden wij niet, het was Meneer Philips of Baas Philips. En wat voor een baas.
Wij schrijven “roemrucht” omdat deze fantastische figuur wel heel erg veel indruk heeft achtergelaten. Want, hoewel daartoe niet aangesteld, rekende hij het onderwerp “seksualiteit” veelvuldig tot zijn takenpakket. En wat wilden wij jongens van 14 tot 16 nu meer dan hier van genieten. Kom daar nog eens om tegenwoordig. Nu weten we tenminste dat de vrouwen in China ze overdwars hebben. Onze goede Ben Hofs liet ons het volgende daarover enige tijd terug nog weten:


...zeldzame foto van Baas Philips...

Philips was een topbaasie. Die kon met jongens omgaan. Toen wij nog op zaterdagmorgen naar school moesten waren de laatste 2 uur bij hem.
Vanaf dag 1 was het: Jongens het eerste uur leren en het tweede uur moppen vertellen. Hoe schuiner hoe beter.
Hijzelf had de meeste verhalen over zijn vaartijd.
In Tokyo een souteneur een oor afgebeten e.d. Hij kon heel fijntjes, ook op het bord, uitleggen hoe de schede van een vrouw in China verschilde met de schede van een vrouw uit b.v. Japan.
Kijk, daar had je iets aan als jongen van 14 / 15 jaar.
Op een dag liep er een, lekkere, werkster door de gang en ondergetekende was toen al erg bijdehand en zei in de klas” kom effe binnen dan krijg je een grote beurt”.
Ik was 15 en die vrouw denk ik 40 of zo.
Baas Philips hoorde dit en dee de deur open en riep de werkster binnen en staande voor de klas verteld Baas Philips aan die vrouw dat Ben Hofs je een grote beurt wilt geven. Die vrouw blikte en bloosde niet en zei, “en wanneer gaat dat gebeuren dan?’
Je kunt je inbeelden hoe klein ik werd met mijn grote bek. Wel humor natuurlijk. Zou dit vandaag de dag ook nog kunnen? 
Baas Philips is jammer genoeg op staande voet ontslagen want in een andere klas had hij ruzie met een leerling en toen zei hij tegen die jongen dat zijn moeder het met een chimpansee had gedaan en dat hij negen maanden later geworpen is. 
Kijk dat is nu humor meneer Sonneberg…Die “aap” ging dit thuis vertellen en toen was het bijltjesdag voor een goede leraar. 

Ben Hofs15 maart 2012
2012-28

 
Dear friends in Holland
My name is Abram Kradolfer and attended the Havenvakschool until 1964 when I was a controleur at Thomson Havenbedrijf ,but my whole family migrated to South Australia in December 1964 and I really enjoyed your web side and have good memories of Mr. Dekker, Mr. Visser, Mr. v d Wiele, and many other teachers and will never forget my time with the world famous trade school.

Best wishes from Abram Kradofer 
Adelaide 
South Australia


Red.: Hallo Abram,

Wat fantastisch van je te horen, en zo gaat dat natuurlijk...na bijna 50 jaar ben je veel van je taal kwijt, maar ik weet zeker dat je dit allemaal nog begrijpt. Jij bent een van de vele HVS-ers van vroeger die zijn uitgezworven over de gehele wereld. Zo kennen we nog meer Oud-leerlingen in Australië, ook in Nieuw Zeeland, en Amerika en tal van landen in Europa.
Ik denk ook dat Bob Dekker het goed doet langs deze weg van je vernemen; de andere leraren die je noemt zijn er helaas niet meer.
Aangezien je controleur was bij Thomsen zal ik je adresgegevens ook doorgeven aan de Controleursvereniging want daar zullen zeker ook oude maten van je opkijken dat je naar onze wereld hebt bericht.
En mocht je ooit nog eens naar Nederland komen laat dat dan zeer bijtijds weten want dan kunnen wij op deze site daar melding van maken.
Fijn dat je nog bij ons bent, al is het aan de andere kant van de aarde, en als er hier post voor je binnenkomt van maten die je nog van vroeger kennen zullen wij dat doorsturen naar je.

Dag Abram, het ga je goed! 12 maart 2012
2012-27

 
Hallo,
Graag wil ik mij aanmelden als oud leerling van HVS-proff rutten, weliswaar een latere generatie, maar tussen 1981 en 1987 incl. 2 jaar Jan Backx hier toch de basis gelegd voor de rest van mijn werkend bestaan.
Zeker in die tijd een unieke opleiding, vanaf de lagere school, 4 jaar dagschool, daarna 2 jaar stage.
vanuit de stage direct een baan.
ik ben nog steeds werkzaam in de logistiek.
Een hele leuke tijd gehad op school, veel sport, buiten activiteiten en ook zeer fijne leraren.

mvgr

Leo van Driel


Red.: Beste Leo. Welkom in de kring van alle Oud-leerlingen en juist omdat je vanaf het begin gerekend van een latere generatie bent, geldt dat des te meer. Het is logisch dat een aantal Oud-leerlingen van de jaren tachtig zich nog niet heeft aangemeld. Dat komt omdat de herinnering aan die fantastische school heel wat normaler is dan die bij degenen voor wie die al meer dan een halve eeuw achter hen ligt. Hoe langer die periode naar het verleden wordt gezien des te meer kan dat gepaard gaan met emoties.
Niettemin zou het plezierig zijn als nog veel meer maten van destijds en uit jouw schooljaren zich hier melden zodat ook een goed beeld gaat ontstaan wat er in de loop van al die jaren zich aan veranderingen hebben voltrokken op de diverse Havenvakscholen, haven opleidingen en sociale werkomstandigheden. Mocht je nog over foto’s beschikken die tijdens jouw schooljaren zijn gemaakt, dan houden wij ons daarvoor aanbevolen. 
Intussen telt ons namenregister 1074 personen. Het gaat echt ergens op lijken.
16 februari 2012
2012-26

 
Goedendag,
Ik mis nog een oud leerling op de namenlijst; een oud college van mij die ook bij de H.A.L werkzaam was en bij Multi Terminals tot de bedrijfsbeëindiging werkzaam was. Zijn naam is Henk van Es. Zijn adres is mij onbekend. Henk was uit de klas van Koos Formenooij.
mvg . Joop Looijen

Red.: Bedankt Joop. Ik heb deze naam meteen toegevoegd aan de lijst, en wat is het toch jammer dat daarop zoveel maten van vroeger voorkomen maar waarvan we de (e-mail)adressen niet kennen. Zoals je weet is Koos Formenooij overleden dus ook hij kan niet maar als bron worden aangesproken. Maar wie weet is de simpele vermelding van Henk van Es voldoende om anderen weer op het juiste spoor te zetten.12 februari 2012
2012-25

 


Beste Frits,

Leuk wat ik hier allemaal lees. Ik ben Cor Moreel, klasgenoot dus van je uit de jaren vijftig. Ik stuur wat foto’s op. Dat met die foto van die grote beker dat was dat ik Benelux kampioen 2x 2005/6 auto tuning ben geworden. Dat was en is mijn hobby. Maar niet meer praktiserend want heb mijn auto's verkocht. Hierbij zend ik je van mijn auto een foto waarmee ik 5x in Ahoy heb gestaan.
Ik ontving er uitnodigingen mee vanuit heel Europa tot aan Roemenië toe.

Mvg Cor Moreel


Red.: Hallo Cor. Dat je zo’n interessante hobby zou ontwikkelen had ik vroeger niet voor mogelijk gehouden. En zeker niet dat je er nog kampioen mee zou worden, auto tuning, het beschilderen van auto’s. Ik weet niet waarom, maar die rechter foto vind ik het interessantst. Kun je er niet eens mee op een reünie verschijnen? Maar dan met alle toeters en bellen die erbij horen?

10 februari 2012
2012-24

 

Reactie op bericht: 2012-21
Beste Frits,

In hun contact d.d. 25 januari 2012 noemen Frans en Joke Delmee de heer Brilleman als docent muziek. Ik kan mij slechts één naam herinneren en dat is de heer Hilkhuizen uit Den Haag die ons de eerste beginselen bijbracht op de verschillende instrumenten. Weet jij de oplossing?

Groetjes, 

Anton de Jong, klarinettist.


Red.: Hallo Anton, er is iets vreemds met het geheugen. Frans Delmee herinnert zich Brilleman, jij denkt aan Hilkhuizen, en bij mij is de verwarring dat ik absoluut zeker weet dat er zowel een dirigent Brilleman als Hilkhuizen hebben bestaan. 
Nu kan het zijn dat beide musici ons geweldige HVS-orkest destijds een poosje hebben aangevoerd, omdat ik mij niet kan voorstellen dat de eerste het lang wilde volhouden. In dat geval zou Brilleman dirigent zijn geweest toen het orkest aan de Maashaven werd opgericht. Jij kwam er pas bij aan de Waalhaven, want je zat aan de Maashaven nog niet op school, en vanaf dat tijdstip zou de heer Hilkhuizen (waarschijnlijk schrijven we: Hilkhuyzen) voor de HVS-harmonie hebben gestaan, en hebben we dus allemaal gelijk.

Er zijn nog meer ex-HVS-muzikanten van het eerste uur onder ons – laat hier van je horen als je een zuiverder herinnering hebt. Er is trouwens over die harmonie bitter weinig overgeleverd (en foto’s zijn er nauwelijks of niet), terwijl er toch zo’n schitterend verhaal in schuilt - de instrumenten ter waarde van ca. 50.000 gulden werden destijds geschonken door de Gemeente Rotterdam, en zijn nadien -zomaar- allemaal verdwenen!
27 januari 2012
2012-23

 
Beste Frits, Ben en Bob,
 
Jullie natuurlijk ook een voorspoedig 2012 toegewenst, wat was de reünie weer geweldig. Wat betreft een reünie dit jaar, geen probleem maar volgend jaar zeker.

Wat de geschiedschrijving betreft, ik zat namens de leerlingen en oud-leerlingen als bestuurslid in de “Stichting ter bevordering voor het Haven- en Vervoerbedrijf in Nederland” (SLHV) van ongeveer 1972 -1983, daarna was ik vertegenwoordiger van de bedrijfstak Droge Bulk voor deze bedrijven in Rotterdam. 

Frits, ik kom op het stuk geschiedschrijving terug omdat ik, toen de naam Haven-en Vervoerschool de prullenbak inging tijdens de overdrachtsvergadering, van HVS naar STC tegenover Erik Hietbrink zat. En zodoende als commissielid ook het betreffende rapport heb. Ik vond het geen goed idee. 

Temeer omdat er de meest krankzinnige voorstellen zijn gedaan door het min. van Onderwijs. Nog even dit, de HBO-opleiding Haven-en Vervoerkunde is samen met Kees van Gent overgegaan naar de HES, hij kan daar alles over vertellen. 

Voor nu de hartelijke groeten, ik vind dat jullie het geweldig doen,

Ruud Markus


Red.: Dank voor je slotcompliment Ruud. Je snijdt en heikel punt aan. Want wat is er precies gebeurd bij de ontmanteling van de Havenvakschool rond 1990? Je gevoel destijds dat de fusie met het STC geen goed idee was en dat bovendien mogelijk in een rapport verankerd ligt sluit aan bij onze intuïtie (en tal van concrete aanwijzingen) en daar zouden wij graag meer van willen weten. Kun je ons dat rapport opsturen. Dit, omdat we bezig zijn die hele geschiedenis in een documentaire te verwerken en mogelijk ook in een boek waarvoor bij uitgevers grote belangstelling bestaat. Er is destijds teveel onder de pet gebleven dat nu maar eens aan de oppervlakte moet komen. Je weet dat de huidige STC-voorzitter Eriks Hietbrink de Oud-leerlingen van de Havenvakschool niet erg gezind is en dat hij ons keer op keer van smaad en laster beschuldigt zonder met ook maar een enkel voorbeeld daarvan te komen. Er hebben zich dus bij de verdwijning van de Havenvakschool intriges afgespeeld waarvan wij als oud-leerlingen nu wel eens de onderste steen boven willen zien komen. Temeer daar wij met ruim 1000 personen door dat STC werden gediscrimineerd door niet te worden uitgenodigd om vorig jaar aanwezig te zijn bij de eerste steenlegging van dat nieuwe gebouw aan de Waalhaven dat in de plaats komt van dat prachtige Oefenschip dat natuurlijk voor het nageslacht onder auspiciën van het Havenmuseum bewaard had moeten blijven. Men koos voor puin. En daar willen wij meer van weten. Weet jij meer?26 januari 2012
2012-22

 
Dag Frits,
 
Bijgaand enkele voorbeelden van wat foto’s die we vonden van een bezoek aan de Waalhaven, ik zal kijken of het scanresultaat nog iets kan verbeteren. Er staat geen jaar bij maar moet volgens mij 1964 of 65 zijn geweest.
 
Hieronder ook nog een foto van de doop van de Jan Backx maar wel leerlingen erop wil je die ook hebben?
 
groet 

Gijs Pleyte


Red.: (toelichting: de schrijver van deze mail en verzender van de foto Gijs Pleyte is de stiefzoon van Jan Backx). Beste Gijs, hartelijk dank voor deze exclusieve prachtige plaat uit het archief van die ouwe heer waarmee je heel wat oud-leerlingen van de Jan Backx gelukkig maakt. Laten zij zich melden met de namen van degenen die we hier in beeld zien. Binnenkort maken wij een aparte fotopagina op deze site die heelmaal gewijd is aan het schip dat de naam draagt van je roemruchte stiefvader aan wie duizenden jonge gasten van destijds zoveel te danken hebben. Ik kom daar o.a. op deze site nog uitvoerig op terug. 
25 januari 2012
2012-21

 
Beste Frits,
 
In de nalatenschap van mijn zus, vond ik onlangs deze foto:Deze is gemaakt bij de opening van de Havenvakschool aan de Waalhaven op het schip, waar mijn echtgenoot Frans dit opluistert met piston-geblaas.
Deze piston kwam uit het harmonie-orkest van de Havenvakschool.
 
Dit orkest stond onder leiding van de heer Brilleman uit den Haag. De heer Brilleman gaf 's avonds muziekles eerst aan de Maashaven, later aan de Waalhaven.
 
Jij speelde ook in het orkest (ventiel-trombone) net als o.a. Anton de Jong (klarinet) en Gert Timmers. Op de lijst van leraren mis ik Ben Waltmans, docent maatschappijleer, hij was 1e stuurman.
Waarschijnlijk ontslagen (van school gestuurd) wegens drankgebruik ?
 
M.b.t. het HVS feest/reünie mag het wat ons betreft dit jaar worden overgeslagen en in 2013 (60 jaar) een knalfeest worden.
 
Tot zover, met vriendelijke groet. 
 
Frans en Joke Delmee

Red.: Beste Frans, Lieve Joke. Wat een heerlijke herinnering. Frans die trompet (piston) blies vanaf het oefenschip aan de Waalhaven terwijl hij eigenlijk veel meer geïnteresseerd was in de hardrock met gouden jasjes en zelf gemaakte gitaren. Terwijl elke Oud-leerling verplicht was in uniform te verschijnen trad Frans aan in een gouden jasje, zulks tot woede van sommige leraren. Gelukkig stoorde hij zich er niet aan en zette hij zijn zin door. En dat nu kon allemaal op die Havenvakschool van toen. Wat een feest was dat eigenlijk. Goed ook dat je de naam van de dirigent Brilleman nog herinnert. Die arme man moest les geven op alle instrumenten van de harmonie, en aan alle leerlingen afzonderlijk. Zijn wekelijkse reisje naar de Maashaven aan Katendrecht moet hem een gruwel zijn geweest. Maar na drie maanden al speelden wij met elkaar dankzij hem tijdens het Kerstfeest “Nu zeit Wellekome” maar de hoeren in de buurt wisten niet wat ze hoorden; jonge bootwerkers in wording die de lieve heer trakteerden op vreselijke klanken uit koperinstrumenten ter waarde van vijftigduizend gulden (een geschenk van de gemeente Rotterdam). Sommige Oud-leerlingen waren wel in het bezit gesteld van een kostbaar blaasinstrument, maar mochten niet meespelen, dat wil zeggen zonder te blazen net doen alsof, zodat het publiek(de ouders) dertig man op het podium zagen zitten docht slechts de klanken van vijf instrumenten aanhoorden. Als dat geen humor was. Jammer dat er van dat eerste HVS-orkest geen foto’s bestaan. Of wel? Duik in de schoenendozen en verras ons. Overigens, Frans en Joke, leraar Waltmans is destijds inderdaad ontslagen vanwege drankmisbruik. Zijn naam is toegevoegd aan de namenlijst. En als jullie concluderen dat we qua reünie maar een jaartje moeten overslaan vind ik persoonlijk dat wel erg jammer. Juist jullie te zien is een heerlijke gewaarwording. Dus ik weet nog niet of we dit jaar niets zullen doen. Ik ga in conclaaf met Ben Hofs en Bob van Brenkelen en je hoort binnenkort meer hierover.
24 januari 2012
2012-20

 
 Reactie op 2012-15

Hallo Frits,
 
Ik ben Wil de Ruiter en zat vanaf het eerste jaar op de nieuwe Havenvakschool aan de Waalhaven 1958/1959
Ook naar de Outward Boundschool geweest dat was ergens in nov/dec 1960? Enkele namen uit mijn klas:
 
Bertus Metzger – Aad Brox –Nico Lanser –Danny Kalkhoven – Piet Heykoop
 
Na het behalen van het certificaat Controleur gaan werken bij Muller&Co als controleur.
Na mijn diensttijd daar teruggekeerd en administrateur geworden.
Ben na 12 jaar weggegaan bij Muller&Co en waterklerk geworden bij de KNSM deze baan 7 jaar gehad, daarna teruggekeerd in de haven als leidinggevende bij div bedrijven.
Tot zover iets over mijzelf.
Wil verder graag reageren op het stukje van Niek Bakker (2012-15).
 
Ben jij de Nico Bakker uit mijn Muller-tijd wij waren samen administrateur daar en Dick Everse (de keg) was daar kontroleur?
Later nog weleens ontmoet bij Verpaalen Survey klopt dit Dick?
Dick en Nico wat zou het mooi zijn als we Piet Schinkel ook zouden vinden.
Groetjes,
Wil de Ruiter

Red.: En nu willen wij natuurlijk weten beste Wil of “De Keg” een bijnaam was voor Dick Everse. Ik neem aan dat je op dit postbericht verder rechtstreeks antwoord krijgt van de betrokkenen, maar zou een oproep aan hen willen doen dat zoveel mogelijk via deze site te verrichten zodat ook veel andere Oud-HVS-ers geïnformeerd blijven over al die collegiale verhoudingen die er in het verleden waren. De namen die je noemt en in ons overzicht nog ontbraken op de namenlijst (Bertus Metzger – Aad Brox –Nico Lanser –Danny Kalkhoven – Piet Heykoop) hebben wij eraan toegevoegd. Nu de e-mailadressen nog. Wie helpt ons. Dank voor je mail Wil.
22 januari 2012
2012-19

 
Hallo,

Denk dat het beter is om een jaartje over te slaan.  

M.v.g. Huib van der Graaf.

Verstuurd vanaf mijn iPad


Red.: Heb er kennis van genomen. Verstuurd vanaf mijn Trombofoon.19 januari 2012
2012-18

 
Beste Frits,

Nou wil ik niet meteen een ieder die dit leest een depressie aan zijn broek schrijven maar we komen  op een leeftijd dat het niet meer zo soepeltjes gaat, we gaan kraken en kreunen [en druppelen] en daarom zou ik het toejuichen om elk jaar een reunie te houden,dat is reuze gezellig, denk ik zo.
Met z'n allen achter de rollator de zaal in!!!! , leuk toch?
Dan doen we niet meer en niet minder dan wat ons is bijgebracht op die rare maar heerlijke school,
VRIENDSCHAP EN GEMEENSCHAPSZIN

met vriendelijke groet,
Gerrit van der Zalm


Red.: Duidelijke taal Gerrit. Dus we moeten het met onze gemotoriseerde rollators dit jaar toch maar doen, al valt dat kreunen aan deze kant echt wel mee. Prima opstelling van je, maar laten we nog even afwachten hoe de anderen erover denken.13 januari 2012
2012-17

 
Hallo,
 
Ik ben Govert Matser en zat vanaf het eerste jaar op de nieuwe Havenvakschool aan de waalhaven (1958 of 59). Achter mijn naam staat onbekend.

De namen uit onze klas die ik me weet te herinneren zij o.a  Hebleij, Henk Hoornweg, H.van Gils, Aad Schiks, Bas Kool, Pim Hogendalen, Fokkema. Dik Geerlofs, Van Ravenschot , Henk Maanvoogd Bergwerf en de rest schiet me even niet te binnen.

Met Henk van der Zalm heb ik jaren muziek gemaakt maar Henk is al een tijd overleden na een lang ziekbed door zijn nieren waarbij een donor nier het uiteindelijk ook niet redde.

Ik ben na mijn schooltijd  als controleur bij de Holland Amerika Lijn begonnen  na mijn diensttijd werd het Maas Rijn en zat ik bij de eerste ontslagen.Daarna bij Eemtrans gewerkt waar ik Andre Hoogstad als collega had die vlak bij mij  in de paradijslaan woonde en later 1 flat verder in de purmerhoek in capelle a/d ijssel.

Daarna  als loodsbaas op de luchthaven en weer terug naar de haven bij IMOG.
Na IMOG ben ik de haven uitgegaan en ben  uiteindelijk na een aantal andere banen in het onderwijs terecht gekomen als leraar informatica op het Caland Lyceum waar ik in 2010 gepensioneerd ben.
 
Ik hoop jullie een beetje geïnformeerd te hebben.
 
Groeten, 
Govert Matser


Red.: Prima dat je je hebt aangemeld Govert, en vanaf nu zie je op de namenlijst achter je naam dan ook “BEKEND” staan. Jammer dat je de afgelopen twee jaren de reünies hebt gemist; je had er zo bijgehoord, zeker omdat er uit de beginjaren van de Havenvakschool nog zoveel Oud-leerlingen elkaar hier opzoeken. Onder de namen van ouwe maten die je noemt komt een aantal voor dat nog niet in onze lijst is opgenomen. Dus die worden eraaan toegevoegd, helaas nog met de toevoeging ONBEKEND, dus we missen daarvan nog de adressen. Mocht je aanvullende informatie hebben, dan kun je dat aan ons kwijt. Welkom dus in het Walhalla van goede herinneringen.12 januari 2012
2012-16

 
Hallo Frits,

Zelf geniet ik enorm van de reünies, maar besef ook dat dit een hoop werk met zich mee brengt,  daarom zou mijn voorstel zijn het dit jaar over te slaan en er in 2013 een dubbel feest van te maken.
Misschien trekt het dan weer economisch aan en is het makkelijker sponsors voor dit evenement te vinden.

Groetjes 

Albert Neef.

Red.: Het is en het was inderdaad veel werk Albert, maar dat is met zoveel fijne mensen om je heen ook erg leuk. Bob, Ben en ik doen dat met erg veel plezier, hoewel zo’n 60-jarig bestaans-voering natuurlijk andere koek is en wij dan de steun van velen zullen nodig hebben. Of er een grotere sponsorbereidheid is in 2013 valt in de categorie “twijfel”. Ik ben daar niet erg optimistisch over, dus we zullen het overwegend allemaal uit eigen zak moeten ophoesten. En dat betekent dat ieder op enige creativiteit wordt aangesproken. Laten we even afwachten hoe de stemming bij anderen is en dan beslissen.12 januari 2012
2012-15

 
Goede morgen.
 
Ik ben benaderd door Dick Everse oud leerling van een van de eerste klassen aan de Maashaven, na veel zoeken en info heeft hij mij gevonden.
Ik hoorde van hem dat er binnenkort weer een reúnie zou komen ik zou daar graag voor uitgenodigd willen worden of info wanneer dat is. 
Mijn gegevens zijn Niek Bakker geb.22-01-1940  zelf ben ik ook een leerling geweest (samen met Dick Everse) van een van de eerste klassen(+/-1956/1957) aan de Maashaven.
Mvg.
 
Niek Bakker

Red.: Welkom Niek. Fijn dat wij je als Oud-leerling nu kunnen inschrijven. Je naam was ons bekend, maar het adres al die jaren niet. Dus je kunt er nu van verzekerd zijn dat als er weer iets wordt georganiseerd dat je dan beslist tot de genodigden behoort. De beslissing of er weer een HVS-feest dit jaar gaat komen stellen wij nog even uit, omdat we een rondgang willen maken langs de Oud-HVS-ers die ons bekend zijn, en aan wiens oordeel wij erg hechten. Ook dank aan Dick Everse dat hij jou op ons gezamenlijke spoor hebt gezet.12 januari 2012
2012-14

 


Hallo beste maten van een halve eeuw geleden.

Prachtig te zien wat jullie presteren.
Ja met de sloop van de 2e school aan de Waalhaven gaat veel verloren.
Zelf ben ik aan de Maashaven begonnen en later naar deze.
De opleiding vond ik geweldig en de staf was onvergetelijk goed.
Met Frits Bom en anderen de Outward Boundschool gedaan en daar later in militaire dienst en mijn bedrijven veel aan gehad. 
Ondanks gepensioneerd te zijn ben ik altijd bezig voor haven verwante bedrijven.

Enno Jansson 25-02-1945.
12 januari 2012
2012-13

 
Beste Frits/Ben/Bob,

We worden steeds ouder en om een feest te geven in 2013 is nog ver weg dus 2012 lijkt mij een geschikt jaar.
 
groetjes oud h.v.s-er 
Cor voorendt.

Red.: Het zou een motief kunnen zijn dit jaar toch wat te doen. Langzamerhand bekruipt ons het gevoel toch maar een enquête te houden en op basis daarvan te beslissen. Dank voor je reactie Cor.11 januari 2012
2012-12

 
Hallo Frits, jij ook de beste wensen voor 2012. Het lijkt me beter om de reünie in 2013 te houden, er zal dan vast een grote opkomst zijn. We hebben ook ervaring met andere scholen en daarvan wordt vaak het lustrum gevierd. Om de vijf jaar geeft toch altijd een speciaal tintje aan zo'n reunie. 
Groeten, Jens Richnow


Red.: Er is wat voor te zeggen Jens om op grond van dit argument het maar een keer over te slaan. Aan de andere kant, als we het woord “reünie” er vanaf halen, dan is er misschien toch bij een bepaalde groep de behoefte aan een HVS-feest omdat, lees de vorige mail van Hans Staat, voor velen ook de jaartjes gaan tellen. Moeilijk, moeilijk...11 januari 2012
2012-11

 
Hallo Frits, Ben en Bob,
Allereerst nog de beste wensen voor 2012.
Dat het jullie góed moge gaan.

Heb de vernieuwde site even bekeken, ziet er goed uit. Ik zit nu in Oostenrijk, maar zodra ik weer thuis ben, zal ik nog eens gaan zoeken naar nog meer fotomateriaal van de HVS.

Wat het feest betreft, mijn verstand zegt dat het beter is, om een jaartje over te slaan en er dan in 2013 een extra spetterend feest van te maken (ik denk dat de meeste oud-leerlingen geen bezwaar zullen hebben tegen een hogere eigen bijdrage), maar mijn hart zegt, hééft iedereen die 2 jaar nog.

Maar wat jullie ook beslissen, alles is goed.
We horen het wel.
Hartelijke groeten,

Hans en Elly Staat


Red.: Beste Hans, Lieve Elly, jullie leggen het dilemma haarscherp voor. Met name de vraag “heeft iedereen die 2 jaar nog” schept een groot contrast met de wachttijd tot september 2013. Ook aan onze kant is er die twijfel. Misschien moeten we wel zoeken naar een soort tussenoplossing, bijvoorbeeld dit jaar een HVS-feest in een wat kleinere opzet maar met behoud van het plezier. We zijn er nog niet uit, maar we hebben ook nog even de tijd dus wachten ook andere reacties af. Veel plezier in Oostenrijk verder en ik houd je aan de belofte nog eens op zoek te gaan naar meer foto’s. Fijne vakantie verder.11 januari 2012
2012-10

(in vervolg op 2012-07)
 
Hoi Frits ik herinner me nog meer namen sommige met anekdotes, 
Ronald Meijer zat bij mij op dansles.

Wim Vos ging altijd met mij met bus 68 naar het Zuidplein RET chauffeur Kees Schalk die we bijna iedere dag hadden noemde hem Vos laat de kippen los nog steeds zeg ik dat Wim woonde op de Achterdonk en nam ook daarna bus 75.

Fred Troost heette eigenlijk anders hoe weet ik niet nam de naam van zijn moeder aan was een vriend van Piet van den Berg. 

Mijn vriend Hornschu voornaam weet ik niet zat niet bij mij in de klas
……Arnold (Achternaam) ook niet in mijn klas.

Ruud Becquide schreef je volgens mij zo? in de lijst staat Bekude zoals je het uitsprak was een Franse naam.

Rob Intven bijnaam Stoffel de Schildpad kon goed voetballen speelde bij Progress zat in mijn klas
 
Dan de leraren of andere mensen:
Begane grond: Waaijer, van Dorp, Broeke, Gutteling, Limpens
Eerste etage: Piet Besemer die zijn kinderen nooit patat gaf, Bob Dekker mijn klasseleraar, Leen Verzijl de man zei dat hij een paar huizen bezat. Ik dacht dat hij blufte dus zei ik :die heb ik ook als ik monopoly speel. Waldy Telgt okkernoten
Tweede etage: van Maagdenberg, Harms, Willemsen die vaak huilde en uit het raam wou springen heb ik nog tegen gehouden en heb hem laten lachen. en Maks.
 
En Heezen metaal, Hout, Boland gym, heren Kramer en Schrijer portiers, opa Knoope die de kantine opruimde en mevrouw van Zwol van het zakgeld iedere vrijdag.
 
Hopelijk kunnen jullie dit als aanvulling gebruiken net zoals de namen die ik gisteren al stuurde dit alles uit de periode 1971-1978. 
Groeten 
 
Ronald van Pelt

Red.: Beste Ronald. In dank en ook een beetje in paniek verwijs ik naar mijn reactie van 2012-07. Wat een puzzel, maar ook wat een waardevolle aanvullingen. Wij zullen e.e.a. zo goed mogelijk proberen te verwerken in onze namenlijst, maar liever zouden we van degenen die nog onder ons zijn ook de e-mailadressen willen ontvangen zodat zij ook op de hoogte kunnen worden gehouden van wat op deze site allemaal gebeurt. 11 januari 2012
2012-09

 
Voor mij is het altijd een feest om Ben en Bob en niet te vergeten hun vrouwen te zien op een reünie, dus wat mij betreft graag een reünie in 2012.
 
vr.gr. Piet van Oord

Red.: Ben Hofs en Bob van Brenkelen zullen zich gevlijt voelen (en hun meiden natuurlijk) met je wens. Of deze ook gerealiseerd gaat worden zal mede afhankelijk zijn van de inbreng van vele anderen. En wanneer kom je eens over de brug met die HVS-foto’s die je als vroegere hobbyfotograaf nog steeds in bezit moet hebben Piet. Ik denk dat het er honderden zijn; dus daar moet voor velen zeer interessant materiaal bij zitten. Stuur maar op.11 januari 2012
2012-08


 Hallo Frits,
 
Mooie nieuwe site, veel werk en aandacht aan besteed.
Doet recht aan de mensen die de Havenvakschool altijd een warm hart hebben toegedragen. 
Voor wat betreft de reünie 2013, 60 jaar lijkt me een goede gelegenheid.
 
Groeten, 
Koos Aarse zoon van

Red.: Een duidelijke keus Koos. Net zo helder als je vader (Baas Aarse) zich in onze tijd kon presenteren. Dank voor je reactie.10 januari 2012
2012-07

 
Hallo Frits
 
Ik heb de lijst met namen bekeken en heb in mijn geheugen nog aanvullingen van mijn klasgenoten of die in een andere klas zaten ze zijn niet op alfabet.
 
Koen de Waal woonde achter bij mij Gerard en Huug de Bel woonden in mijn flat, Andre Verbeek ook, David Hauck, Emiel in den Maur waren ouder zaten er al op. 
  
Het waren klasgenoten want mijn laatste jaar was 4a ik noem namen Dorus Andreas, Chris de Geus, Dick Decrouw waar ik nog een singeltje heb van gekocht Star van Stealers Wheel op het blauwe hoesje staan zijn initialen D.D. Richard Maas, Piet Barendrecht heeft nog bij mijn club IJVV De Zwervers gevoetbald zijn broer Cor weet niet of hij ook op de HVS zat is verongelukt. 

Toon Kouters. Alex Klaverdijk, Piet van den Berg waarmee ik op vakantie ging naar Oostenrijk woonde in Barendrecht net als Frans van Doorn, Piet Bruinsma en zijn broers, Louis Duimel met hun heb ik de 40 km mars gelopen zij zaten in 3d ik in 3a. 

Nico Rijntjes en later zijn broer Ronald Rijntjes, Harrie van Neck, Cocky Heijkoop, Henk Verhoef Ron Kool waar ik singeltjes van Cats en Shocking Blue van kocht Jan Lakerveld met broers, Jan de Nobel, Theo de Klerk, Dick van Dongen
 
Dit zijn even wat namen uit de periode 1971-78 die mij te binnen schoten er zijn er nog veel meer misschien weet ik die een volgende keer. 
 
Nog een gezond jaar Frits en tot mails
 
Ronald van Pelt Rotterdam IJsselmonde


Red.: Tjonge Ronald, dat is even een puzzel die je mij voorlegt, maar wel heel erg bedankt ervoor want ik zie namen die in onze lange ruim 1000 namen bevattende lijst van Oud-leerlingen nog niet voorkomen. Ik vind ze van groot belang omdat het hier gaat om weer een heel andere generatie (de jaren 70) dan de makkers die ons bekend zijn van lang daarvoor. En nu zou het zo mooi zijn als velen van hen zich melden zodat wij hun e-mailadressen kennen waarna ze voor toekomstige evenementen kunnen worden uitgenodigd. Wie helpt ons verder die puzzel en speurtocht af te maken.10 januari 2012
2012-06

 
Hallo Frits,
We houden dat van de foto’s en onderschriften in de gaten, ik heb je mailtje doorgestuurd en voor de publicatie in de kantines wordt ook gezorgd
 Trouwens heb jij de films: weg naar de wereld en weg van de haven al?
Ik heb deze via via gekregen van een oud collega.
 
De nieuwe site ziet er goed uit, zeer overzichtelijk.
m.vr.gr.
Bert Wijntjes


Red.: Mooi dat je aan de oproep een uitgebreider gevolg wil geven Bert. Zo moet dat, willen we de nagedachtenis aan ons mooie instituut levend houden. De bedoelde films heb ik, hoewel er wat verwarring kan zijn over de namen, dus enig nader overleg is misschien zinvol. Dank voor je medewerking.10 januari 2012
2012-05

 
Ik ben zelf jaren op de jan Bax gezeten. Daarom vind ik uw website steeds vervelende te vinden. De reden is u schrijf over van alles maar nooit of bijna nooit over de jan Bax.
uw website is vooral gebaseerd over uw eigen ervaring .
 afz. Martin, oud leerling van de jan Bax

Red.: Beste Martin. een kritische reactie, en die hoort hier ook thuis. Temeer omdat die ook hout snijdt want ook wij vinden dat het accent op deze site behoorlijk drukt op de eerste decennia van de Havenvakschool en de gehele periode van de Jan Backx wat onderbelicht is. Maar wat let je: schrijf erover, en ik koppel de uitnodiging hier aan vast, aan al degenen dit dit lezen, ons te bestoken met materiaal dat op de periode van de Jan Backx aan de Parkhaven betrekking heeft. We zullen dat hier uitbundig publiceren, dus Martin...we kaatsen de bal een beetje terug. Ga je gang. 10 januari 2012
2012-04

 
Hoi In de eerste plaats de allerbeste wensen voor 2012, ook uiteraard voor Ben en Bob. en uiteraard jullie dierbaren. 
Mij lijkt het persoonlijk beter om in 2013 een feest te organiseren.
Anders heb je in 2012 en 2013 een reünie, is te dicht op elkaar.
 
Garoet en het gaat jullie goed!!
Mvg
Dick Coppens


Red.: Een suggestie om rekening mee te houden Dick, hoewel we een evenement dit jaar misschien niet moeten omschrijven als reünie, maar als gewoon Havenvakschoolfeest net zoals vorig jaar, en dan maar kijken wie er wil aanschuiven10 januari 2012
2012-03

 
Hoi Frits,
Ook voor jullie de allerbeste wensen voor 2012.
En wat ons betreft mag er wel weer een reünie gehouden worden hoor in 2012, en zeker in 2013 want dat is inderdaad dan 60 jaar dat de havenvakschool bestaat.
groet,
Greta en Martin Serraarens

Red.: Ja vooral de volle aandacht op 2013 is van belang. Want voor velen is dat 60-jarig bestaan misschien de laatste gelegenheid om verboindenheid te vieren met dat fantastische instituut.
 
 
10 januari 2012
2012-02

 
Beste Frits, 
Een reunie? Wat mij betreft wel, maar wat doen de anderen, je kan ook zo doen dit jaar een kleine bedrage vragen voor het grote feest in 2013 en 2012 overslaan. ik zou zeggen leg het voor aan de oude garde
met vriendelijke groet
W de Vries, 
spijkenisse 
 
Red.: Dank Willem voor je reactie. Wij laten het dit jaar inderdaad afhangen van de wens van vele anderen.


 
9 januari 2012
2012-01


 E-MAIL AAN ALLE OUD-LEERLINGEN/DOCENTEN VAN DE HAVENVAKSCHOOL

Waarde Havenvakschoolvrienden,

Graag wil ik jullie attent maken op de aangepaste site www.havenvakschool.com die gemoderniseerd en overzichtelijker is geworden.

Misschien dat jezelf ook wat onderschriften kunt leveren bij de vele honderden foto’s die wij erop hebben geplaatst. Kijk ook even of aan de namenlijst nog personen nog ontbreken of dat er een e-mail-adres moeten worden gewijzigd.

Er is ook een geschiedenispagina bijgekomen over de Havenopleidingen in Rotterdam – misschien beschik je zelf over feitenmateriaal waarmee je dat nog vollediger kunt maken.

Dan wat de toekomst betreft. Wij vragen ons af of er in 2012 weer een HVS-feest/reünie gehouden moet worden. Geef daar in een e-mail je mening over. Immers in het jaar daarop, 2013, zal dat zeker wel het geval moeten zijn omdat het dan precies 60 jaar geleden is dat de Havenvakschool aan de Maashaven werd opgericht. Voor velen is het zo langzamerhand de laatste kans nog in volle beleving naar dat fantastische verleden terug te keren.

Misschien is het slimmer hierover even een enquête te houden? Denk mee wat het beste is.
En blijf kijken in oude koektrommels, naaimandjes, sigarenkistjes en verkreukelde albums of je nog over fotomateriaal van de Havenvakschool beschikt dat nog niet op de site valt te zien.

Mede namens mijn collega’s Ben Hofs en Bob van Brenkelen (reünies-werkgroep) groet ik je van harte en wens je een gezond 2012 toe.

Frits Bom
http://www.havenvakschool.comshapeimage_1_link_0

Heel veel oud-leerlingen en ook docenten hebben elkaar nog wat te zeggen.

Misschien zoeken ze elkaar. Maar ook kunnen zij in deze site mogelijkheden zien om vriendschappen van vroeger te hernieuwen of ervaringen en hoogte-, en dieptepunten van toen nog eens uit te wisselen. Dat kan op deze plaats. Maak er gebruik van, want van de grote reünies die wij nu achter de rug hebben kan worden geleerd dat er een grote behoefte was aan oproepjes of gewone mededelingen van oud-HVS-ers.

 

Jullie kunnen je ook in lopende discussies mengen of laten weten of de reünies die nu gehouden zijn een meer traditioneel karakter moet krijgen (dus bijvoorbeeld elk jaar zoiets).


Deze pagina staat dus open voor alle oud-gedienden of betrokkenen bij de Havenvakschool van destijds. Je hoeft nergens lid van te zijn, het kost ook geen geld, slechts je participatie met geweldige herinneringen aan een Havenvakschool-verleden is voldoende.


Wil je de post van een ander jaar inzien, ga dan naar het slot van deze pagina voor een keuzemenu. LET OP: ALS JE WILT REAGEREN OP EEN VAN DE ONDERSTAANDE BERICHTJES,

VERMELD DAN ALTIJD HET NUMMER DAT ER BOVEN STAAT.

ANDERS WORDT HET EEN ZOOTJE EN VINDEN JIJ OF ANDEREN NOOIT MEER IETS TERUG.CONTACT / E-MAIL