DE BESTE HAVENVAKSCHOOL TER WERELD

 


IN- EN UITGAANDE POST

VOOR- EN VAN IEDEREEN DIE BETROKKENHEID HEEFT

MET DE HAVENVAKSCHOOL

Heel veel oud-leerlingen en ook docenten hebben elkaar nog wat te zeggen.

Misschien zoeken ze elkaar. Maar ook kunnen zij in deze site mogelijkheden zien om vriendschappen van vroeger te hernieuwen of ervaringen en hoogte-, en dieptepunten van toen nog eens uit te wisselen. Dat kan op deze plaats. Maak er gebruik van, want van de grote reünies die wij nu achter de rug hebben kan worden geleerd dat er een grote behoefte was aan oproepjes of gewone mededelingen van oud-HVS-ers.

 

Jullie kunnen je ook in lopende discussies mengen of laten weten of de reünies die nu gehouden zijn een meer traditioneel karakter moet krijgen (dus bijvoorbeeld elk jaar zoiets).


Deze pagina staat dus open voor alle oud-gedienden of betrokkenen bij de Havenvakschool van destijds. Je hoeft nergens lid van te zijn, het kost ook geen geld, slechts je participatie met geweldige herinneringen aan een Havenvakschool-verleden is voldoende.


Wil je de post van een ander jaar inzien, ga dan naar het slot van deze pagina voor een keuzemenu. LET OP: ALS JE WILT REAGEREN OP EEN VAN DE ONDERSTAANDE BERICHTJES,

VERMELD DAN ALTIJD HET NUMMER DAT ER BOVEN STAAT.

ANDERS WORDT HET EEN ZOOTJE EN VINDEN JIJ OF ANDEREN NOOIT MEER IETS TERUG.CONTACT / E-MAILPOST 2015

2015-01
28 Januari 2015

Hallo Havenvakschool.

Ik ben Adrie Kools geboren 23/09/1945 en is op de dag dat ik 18 jaar werd op maandag 23/09/1963 in dienst begonnen bij Presto-Blauwhoedenveem in de Merwehaven als bootwerker.

In 1965 mocht ik op een twee ton heftruck. In begin 1967 op de kraan van twee ton daarna 8 ton,17.5 ton. en bij Quick-Dispatch 40 ton en containerkraan toen fusie met Ect en met 60 jaar in de fut . 

Nu ik op Google de Beste Havenvakschool ter wereld ontdekte staat in het keuze menu: 

"Het gratis boek het oude stukgoed" 

Hoe kom ik daaraan? 

Ook zag ik Arie Barbier die al die jaren m'n collega was dat ik nu moet ontdekken dat Arie niet meer onder ons is . 

Groetjes
Adrie Kools


Red.: Je hebt een mooie loopbaan gehad Adrie. en dat allemaal als gevolg van die fantastische eerste jaren van de Havenvakschool. Je moet nog heel wat mensen (en andersom) uit die eerste jaren kennen, en het is dus geen toeval dat je later zo met Arie Barbier hebt opgetrokken. Heel veel mensen missen hem nu. Het boek Het Oude Stukgoed, dankzij de auteur Chris Vennix en zijn uitgever, kun je in zijn geheel gratis op deze site lezen (even in de linker kolom of hier naartoe vinken) die optie was je kennelijk ontgaan.
En nog beter is het om dit prachtige boek als herinnering van die tumultueuze stukgoedperiode thuis in de boekenkast te hebben. Je leest daar wel hoe je eraan kunt komen.

Groet,

Frits BomPOST-2013.html
2015-02
17 februari 2015

Goedemorgen,

Op de foto links: Albert Neef en rechts Willem Smits op stage bij Muller Progres Schiehaven 1967.

Albert Neef
 

Red.: Beste Albert, leuk om weer zo’n foto van 48 jaar terug te ontvangen. Je mag vermoeden dat Willem Smits er van zal opkijken als hij deze broederschap uit die tijd plots onder ogen krijgt. Heb je nog meer van die foto’s? Je weet, er wordt andere oud HVS-ers een enorm plezier mee gedaan. Vandaar: Bedankt.

POST-2013.html
2015-03
19 februari 2015

Hallo, 
 
Wanneer is er weer een reünie van de Prof Rutten (Havenvakschool) 
 
Met vriendelijke groet, Kind regards,

Fred Veulingse 


Red.: Beste Fred, het is een wens die door velen wordt gekoesterd. Maar telkens blijkt bij nader onderzoek dat de behoefte eraan wat minder massaal is dan in het verleden het geval was. Daar zijn redenen voor, zoals het ouder worden of overlijden van de vroegste maten, maar misschien ook een afname van initiatiefnemers die er zoveel werk in willen steken dat een nieuwe reünie net zo’n succes zal worden als die wij achter de rug hebben.

Dat wil tegelijk zeggen: laat degenen die het voortouw willen nemen de vinger maar opsteken; wij willen ze op deze plaats best bij elkaar brengen. Het zou toch wel verschrikkelijk mooi zijn als het weer eens kon.

Groet,

Frits BomPOST-2013.html
2015-04
15 maart 2015

Een hele goedendag,   
 
 ik probeer al een geruime tijd achter de namen te komen van mijn ex leerlingen van de Jan Backx, echter tot nu toe weinig succes hiermee. Is het van uw zijde misschien mogelijk mij dit te doen toekomen.   
 
 Het betreft hier de jaren 1972/73/74/75/76 voor zover ik me nog kan herinneren. Ik weet dat ik destijds met volgende leerlingen in de klas zat, hetgeen u misschien wat eenvoudiger maakt.   
 
 Arno Meijer  
 Jan Koopmans 
 Robert van Vlijmen 
 Astrid Vos  
 Wil van Muiden 
 Karin Rouwen 

Dit zijn nog de namen welke ik me kan herinneren. Ik hoop dat u hierin kunt slagen, hetgeen me leuk lijkt weer eens te proberen contact met wat oude leerlingen op te kunnen nemen.   
 
Bijvoorbaat mij hartelijke dank voor de door u te nemen moeite. 
 
Met vriendelijke groeten 
 
Dirk Scheffer 

Red.: Beste Dirk. De namen die je noemt kennen wij allemaal (zie de namenlijst van oud-leerlingen), maar van deze personen ontbreken nu net de adressen of e-mail-gegevens. Het is een handicap van formaat daarachter te komen als niemand zich meldt die nog iets afweet van de ander. Maar juist door het bestaan van deze site zijn er vele honderden adressen bekend geworden die door toedoen van het Scheepvaart & Transport College verloren waren gegaan. Er is dus een kans dat een of meer van de betrokkenen zichzelf melden of anders dat anderen over de juiste gegevens beschikken en ons daarvan in kennis willen stellen zoals het zo vaak al eerder ging. is dat laatste het geval dan zullen we je daarvan zeker op de hoogte stellen.ALLE_NAMEN.htmlPOST-2013.htmlshapeimage_4_link_0

2015-05

16 maart 2015


Hallo Frits,

Het getuigschrift Outward Bound School mis

ik bij alle diploma's en

getuigschriften.


Groetjes Albert Neef.Red.: Hoewel niet erg goed te lezen en eigenlijk

oningevuld toch erg bedankt voor deze scan van dat

beroemde getuigschrift Albert.

Want in vele herinneringen aan de Havenvakscholen

van destijds raakt het vele dat honderden HVS-leerlingen daar hebben meegemaakt enigszins ondergesneeuwd. Bijvoorbeeld de lijfspreuk van de oud Commando-kolonel Ranft “ WAT NIET KAN DAT KAN TOCH “ zal menigeen een carrierelang zijn bijgebleven.


Zie verder hierover: HET LAATSTE NIEUWS


En inderdaad, in het rijke overzicht van alle diploma’s, getuigschriften en oorkondes die vroeger op de Havenvakschool vielen te verdienen ontbrak deze onderscheiding nog. Hierbij hersteld.

 
2015-06
18 mei 2015

Goede middag HVS.

Ik volg zo nu en dan de oude verhalen op havenvakschool.com. Wat ik merk dat er geen foto's beschikbaar zijn van het 25 jarig bestaan van de school. Burgemeester van der Louw was toen de gast. Op de 2e verdieping boven de kantine was er een tentoonstelling gebouwd. Ook lees ik over reünies, maar zie daar verder geen info over.
Ik was vertegenwoordiger namens de leerlingen. Mijn HVS-geschiedenis:

1977 tot 1981 Dagschool met de gekleurde shirts
1981 tot 1983 Stage
1982 tot 1983 vakopleiding Controleur.

Ik kom ook niet voor op de namenlijst.
Moet/kan ik info verstrekken of een formulier invullen?

Graag hoor ik van U.
Vr.gr.
Ab van Suijlekom 
 
Red.: Beste Ab. Jammer dat je al de informatie is ontgaan die wij sinds 2008 op deze site verstrekken en wat goed dat je er nu toch achter komt en je meldt. De visuele informatie over de gehouden reünies kun je terugvinden op de vele fotopagina's op deze site. De laatste tijd is er wat minder animo voor een reünie (althans bij lieden die de organisatie ervan aanwillen/kunnen), maar mocht je er tijd in willen steken, ga je gang en wij zullen je behulpzaam zijn met gegevens.
Mocht jij over foto’s beschikken van het 25-jarig bestaan stuur ze dan per mail op en uiteraard zullen we ze aan deze site toevoegen. Hetzelfde geldt voor namen (en misschien wel e-mail-adressen) van HVS-makkers uit de periode dat jij op de Havenvakschool zat en die nu nog in onze namenlijst ontbreken. Jouw naam hebben we natuurlijk onmiddellijk aan de lijst van ruim 1200 ex HVS-ers toegevoegd.
Kortom: je hoort er weer helemaal bij als oud-HVS-er van DE BESTE HAVENVAKSCHOOL TER WERELD.

Groet, Frits Bom
ALLE_FOTO-ALBUMS/ALLE_FOTO-ALBUMS.htmlALLE_NAMEN.htmlPOST-2013.htmlshapeimage_5_link_0shapeimage_5_link_1
2015-07
16 juni 2015

Goedendag Frits,

Na mijn vorige mail (2015-06) heb ik nog wat gevonden. Foto’s.
Het gaat hier over 1500 meter zwemmen in het Voornse Kanaal en fietskamp naar Renesse. 
Een proefopstelling voor het reinigen van vervuild water bij mister biologie Waaiers.
Ook de foto van het 25 jarig bestaan van school met André van der Louw. 
Hiervoor was een tentoonstelling gebouwd op de 2e verdieping van de kantine. Ik was hier als vertegenwoordiger van de leerlingen.
Ik hoop dat er iets tussen zit voor je.

Ab van Suijlecom 
 

Red.: Beste Ab. Dank voor je foto’s. Het bezoek van de twee grootheden Van der Louw en Van der Wiele wordt hiermee prachtig in herinnering geroepen.

Overigens het plaatje van je Zwemdiploma 1500 meter (rechts boven) is een zeldzaam exemplaar waarvan we nog geen afdruk hadden tot dusver. Deze krijgt dus ook een groter plaatsje in de rubriek “Wat we Ontvingen” dat je hier en in de linker kolom kunt aanvinken. Het is een groot overzicht van alle diploma’s en getuigschriften die de Havenvakschool in de tientallen jaren van het bestaan heeft gekend.

En dan natuurlijk de proefopstelling van een biologieles van Baas Waaijers hiernaast (is hij er nog, dat zouden we graag willen weten). Hij leeft immers in de herinnering van vele oud-HVS-ers voort.

Een leuke plaat ook hieronder van 4 binken naar een fietskamp in Renesse. Wie herinnert zich nog de namen bij de gezichten. Zeg het maar.
 En tot slot een zoekplaatje (onder) want wie het klaarspeelt meer dan de helft van deze Oud-HVS-ers te benoemen komt in aanmerking voor een eervolle vermelding op deze site. Was dit rond 1980?
En wie is de docent (rechts achter)?

WAT_WE_ONTVINGEN.htmlWAT_WE_ONTVINGEN.htmlPOST-2013.htmlshapeimage_6_link_0shapeimage_6_link_1
2015-08
16 juni 2015

Hallo. Ik las op deze site de beschrijving van het turbulente leven van de Hr. J. Bacxs, waarvan ik uit bronnen welke mij in het latere leven gevormd hebben meerdere malen heb gehoord,
Mijn oud collega Bob Kool, helaas dit jaar overleden, was chauffeur bij Koenig Transport, onderdeel van Thomsen’s Havenbedrijf,
Hij woonde met zijn vrouw nog in bij zijn moeder in een straat achter de Kruiskade, zijn vader werkte als koetsier bij Koenig Transport.
 
Voor het huishouden en onderhoud van zijn huis in Reeuwijk werd door Hr. Backx een huishoudster en een chauffeur gezocht met inwoning in de villa. Bob en zijn vrouw Nel werden aangenomen en het geheel functioneerde naar wens totdat er een baby op komst was.

Dit was te veel en het nieuwe gezinnetje ging verhuizen naar Pendrecht, waar toen nieuwe flats werden gebouwd door een bekende Rotterdamse bouwer.

Bob vertelde ook dat Backx nogal opgaf over de man/vrouw verhoudingen tijdens de kersttoespraak aan de Maashaven in de kantine.
Na afloop, onderweg naar Kralingen vroeg Bob naar welk huis hij moest rijden, naar dat van zijn vrouw of van de maîtresse in Reeuwijk.......als ik door het plassengebied fiets moet ik nog altijd denken aan dit verhaal.
 
Heb trouwens met genoegen jullie website zitten bekijken dit weekend, als oud medewerken van WETRAM, dat veel transporten van en naar de havens in Rotterdam en Antwerpen verzorgde heb ik genoten van de mooie haventermen die in het boek voorkomen.
 
Na een leven in transportactiviteiten en expeditie te hebben doorgebracht, als laatst bij Anker Expeditie in Barendrecht denk ik vaak nog met weemoed na over deze actieve tijd, om de nu ruim voorradige tijd te gebruiken om eens door dit soort door jullie verzorgde pagina’s te surfen voor leuke beelden over situaties in het wegtransport (zie Portrettengalerij van Anker Expeditie). Hier wordt op ludieke manier de tak van sport te kijk gezet

Voor het zwaar transportblad Magazine Exceptionel, schrijf ik over het zwaar transport en heffen/hijsen in de laatste 100 jaar een historische column, kom ik toch weer bij Koenig Rotterdam terecht wat ook deze activiteiten had, door mijn hobby, modelbouw en het bijhouden van archieven over zwaar zee transport beschik ik over een groot scala aan foto’s van overboord ladingen van zwaar transport door de gehele wereld. 

Wellicht misschien wel eens leuk voor een school die ook eens te exposeren.
Voor het blad van de HO Modelbouw club schrijf ik ook mijn memoires over 46 jaar werkzaamheden in het wegtransport, bij WETRAM en Anker en van der Kaaden in Breda en Anker Expeditie in Alblasserdam/Barendrecht, de memoires zijn ook on line in te zien op de sites van de Ho Modelbouwclub en van het blad Magazine Exceptionel door middel van scrollen.

Groet uit Berkenwoude
Rinus Anker.
 
Red.: Dank Rinus niet alles is even duidelijk in je verhaal, maar in die foto’s van de overslag van zware goederen zijn we zeer geïnteresseerd. 
Overigens, met je verslag zijn er meerdere interpretaties mogelijk van de interesse van Jan Backx in dames. Voor zover wij weten was hij meerdere malen gehuwd maar hij was wel erg trouw, zo bevestigen ons bronnen. 
Zijn laatste gade was in die dagen een bekend actrice (in de huwelijkse staat Mevrouw F. Backx-Benning geheten), want ook in dit opzicht had een van de beste Havenondernemers die Rotterdam ooit heeft gekend, een goede smaak.POST-2013.html
2015-09
13 Juli 2015

Geachte Lezer,

Mijn naam is Maarten van dam en heb op de HVS tussen 1962 en 1970 gezeten
Nu ik met pensioen ben werk ik als vrijwilliger in het Maritiem (buiten) museum, daar sta ook de laadbomen (op en over) die bij ons op de waalhaven in het kabelgat stond, die noemen zij tot mij grote ergernis overstomer.

Ook de informatie die zij er bij geven klopt voor 80% niet. (schippersschool ????????????)

Nu heb ik de bomen wel weer een beetje normaal opgetuigd en is deze op de topper draden na en een kapotte winsch weer zoals hij op school was, en als het goed is word het in de toekomst ook in orde gemaakt.

Nu is mijn vraag of er nog iemand foto's heeft en informatie van deze laadbomen, dit omdat ik de mensen die in vaste dienst zijn in het museum er van moet overtuigen dat de informatie fout is en dat dit erg slordig is voor een museum, ze hebben m'n wel aangehoord maar willen graag wat meer documentatie en foto's uit die tijd.
Dus hoop ik dat ik via jullie verder kom.

Tot slot vrij brutaal ik zoek een Hystersleutel zodat ik ook daar op de Hyster kan rijden, m'n collega's zijn erg zuinig op deze dus moet ik na de sleutels die ik vrij makkelijk kreeg op zoek naar deze.

Met een vriendelijke groet,

Maarten W.v.Dam 


Red.: Beste Maarten. Je verzoek is duidelijk en ik hoop dat er een goede reactie op komt. Ook wij zijn niet in alle opzichten juichend over wat het Maritiem Museum afweet van het havenwerk uit het verleden; het accent ligt er nog steeds meer op de scheepvaart ondanks de fusie met het Havenmusem. 

Daarbij komt nog dat de zolders er vol liggen met materiaal uit de geschiedenis waar bijna nooit meer iemand naar omkijkt, en dus al helemaal niet de bezoeker die er geen toegang toe heeft.

POST-2013.html
2015-11
27 juli 2015

Met grote belangstelling heb ik het verslag van de Havenvakschool gelezen en kwam daarin ongelooflijk veel bekende dingen tegen, zelf heb ik op deze school van vanaf 1958 (Maashaven) tot 1963 gezeten, tot mijn niet geringe verbazing kwam ik ook foto’s tegen welke ik nota bene zelf heb gemaakt en waarvan de negatieven nog steeds in mijn bezit zijn.
Bijvoorbeeld de foto van Sjaak Hoogesteger waarin de vraag wordt gesteld waarom hij in de bus zit, nou dat was onderweg voor een Winterweekend in de Ardennen, zoals gezegd daarvan heb ik nog een behoorlijk zwikkie negatieven dus als er interesse voor is..?? dan verneem ik dat wel!!
 
Is het mogelijk om op deze wijze het boek ‘Bootwerkers’ te bestellen, daarmee zou mij een groot plezier worden gedaan. ik zie dit met zeer grote belangstelling tegemoet.
 
Met vriendelijke groet,
Cees Vos


 
Red.: Beste Cees, wat leuk om na ruim een halve eeuw weer van je te vernemen. En wat wordt het nut van deze site daarmee weer eens onderstreept. Graag maken wij dankbaar gebruik van je aanbod om te negatieven in te zien. Er moet vast materiaal onder zijn dat aan de Havenvakschool terug doet denken en dat voor anderen nog volledig onbekend is. Het adres en de gegevens over het boek Bootwerkers sturen we je per mail toe. Overigens is dat boek op deze site gratis in zijn volledigheid te lezen. En je naam voegen wij natuurlijk toe aan de namenlijst.STUKGOED-OPENING.htmlALLE_NAMEN.htmlPOST-2013.htmlshapeimage_9_link_0shapeimage_9_link_1
2015-10
27 juli 2015

Beste lezer,

Mijn naam staat niet vermeld in het Havenvakschoolregister: Ton de Widt.
Dagschool: 1964 t/m 1966
Leerlingenstelsel: 1966 t/m 1968
Voortgezet Leerlingenstelsel (zogenaamde S ploeg): 1968 t/m 1969
Mijn voornamen zijn: Mink Cornelis Antonius de Widt.
Ik zie er naar uit om na zoveel jaren iets te horen.

Vriendelijke groet,
Ton de Widt

Red.: Beste Ton. Welkom bij het bondgenootschap van oud-HVS-ers. Uiteraard komt je naam vanaf nu ook voor in de namenlijst. En het is aan je oude maten of ze iets zullen laten horen in relatie tot je oproep.POST-2013.html
2015-12
8 augustus 2015

Goede middag redactie,

Heb gisteren bij toeval jullie site ontdekt en hoe leuk is dat, mijn naam staat ook in de lijst.

Ik heb op de Jan Backx gezeten in de jaren 70/73 en op de Prof.Rutten 73/75 en ook nog op de Stakenburg 75/76.

Nu zag ik een oproep van ene Maarten van Dam (2015-09), vrijwilliger bij het Maritiem buiten museum en kan aan zijn oproep voldoen maar weet niet hoe ik contact met hem moet zoeken.

Bijgevoegd een foto van oude havenleer boeken ik heb er 3 maar er moet ook nog een groen exemplaar zijn,heb ik ooit uitgeleend maar jammer genoeg nooit terug gehad.. wie heeft hier geen les uit gehad :)

hoop iets van U te horen,

Met vr.groet

Aart van Drunen
Hellevoetsluis
 
Red.: Beste Aart, dank voor je aanmelding en wat leuk dat 6 jaar na de dag dat deze site werd opgericht er nog steeds Oud-leerlingen van de Havenvakschool zijn die pas nu het bestaan ervan ontdekken. En ook met hoeveel enthousiasme dat gepaard gaat. Ik zal je met Maarten van Dam in contact brengen, het was een serieus thema dat hij aan de orde stelde (zie een paar briefjes terug 2015-09), te weten de teloorgang van kennis bij eens serieus museum over de havenarbeid van destijds. Groet, Frits Bom
POST-2013.html
2015-13
9 augustus 2015

Roberto Gunther
ex van nievelt goudriaan en SHV avenida artigas4145 Asunción Paraguay
groetjes
Enviado desde mi iPhone,


Red.: Hallo Roberto,
Wat is de bedoeling van deze mail?
Ben je een oud-leerling van de HVS?
Groet,
Frits Bom

Dag Frits ik heb bij Nievelt gewerkt en op te Jan Baks gewont
darnaa op shool voor 6 weken gewoon voor herhaling
nu al 48 jaar in de binnevaart in Paraguay als eigenaar mijn firma heet COPANU SA
Wii beben net uit N.L de ex United gekocht
hartgroete
roberto

Red.: Wat zullen velen het leuk vinden op deze wijze van je te horen Roberto en dat je op deze manier je draai hebt gevonden in Paraguay. En zo konden wij weer een naam en adres van een oud-HVS-er toevoegen aan de al ruim 1200 namen tellende namenlijst. Een opmerkelijk aantal oud-leerlingen is net als jij in verre buitenlanden terecht gekomen en wat opmerkelijk is, dat men vrijwel altijd in ons vakgebied of randgebieden daarvan is doorgegaan. Veel succes verder met de United.POST-2013.html

2015-14


16 augustus 2015


Voor het condoleanceregister i.v.m. het overlijden van Bob Dekker, toets: condoleanceregister

2015-16


19 augustus 2015


Geachte heer en of mevrouw,


Binnenkort gaat mijn vader met pensioen. Nu ben ik op jullie site aan het zoeken naar foto's, verhalen enz.

Mijn vader heeft de Havenvakschool gedaan en altijd keihard in de haven van Rotterdam gewerkt, nu is mijn vraag aan jullie of er misschien nog foto's enz... zijn van mijn vader uit die tijd.

Het gaat om K.D. van der Haven.


Zelf ben ik ook van plan om met de foto's op jullie site een collage te maken.

Elke kleine beetjes helpen, dus ik hoop dat jullie mij willen helpen hiermee.


Alvast bedankt voor uw eventuele reactie.


Vriendelijke groet,


Quirien Richard - Van der Haven

Red.: Jouw vader kwam in onze administratie (namenlijst) nog niet voor - dus dat hebben we meteen maar even hersteld. Op deze site zijn enkele duizenden foto’s aan te treffen en wij hebben geen enkel idee of je pa er op een ervan voorkomt. Maar het is mogelijk dat een Oud-leerling jouw vader nog herinnert en er hier iets meer over wil vertellen, dus wie weet leidt deze oproep ergens toe.

Wat nog beter is dat je je vader zelf dit Havenvakschool-domein straks bij zijn pensionering laat doorploegen want dat zal vrijwel zeker tot herkenning van veel zaken leiden.

Wat ons betreft mag je de foto’s die je hier vindt gebruiken voor een collage naar eigen inzicht.

We horen graag van je verder hoe dit is afgelopen.

2015-17


30 september 2015


Geachte heer,


Mijn naam is John Vink, Havenvakschool leerling van de Prof. Rutten, van 1970 t/m 1976.

ik herinner mij dat er omstreeks 1971 of 1972 een film is op genomen over en van de dagelijkse gang van zaken op de Prof. Rutten, maar nooit meer wat van gehoord of iets van gezien.

Het zou fantastisch zijn als deze film bovenwater zou kunnen komen, ik weet nog dat het een Engelse filmploeg was.

De film begon met bijgaan op het middelplein en moest vele malen worden overgedaan omdat we niet naar boven mochten kijken naar de camera, wel dat kon je op je vingers begrijpen, dat er altijd wel eentje tussen stond die dat deed.


Het zou mooi zijn als de film achterhaald zou kunnen worden.


Hoogachtend, John Vink,


Red.: En degene die de verboden blik naar boven wierp was jij natuurlijk John. Goed dat we van je vernemen want je kwam nog niet in onze bestanden voor. De film waar jij op doelt is ons bekend maar tot op heden (in zijn geheel) onvindbaar, zij het dat er hier en daar ooit wel eens een klein fragmentje van is opgedoken. De grotere films dateren van een aantal jaren daarvoor, en de allereerste is die uit 1960, de weergave van een rechtstreekse televisie uitzending door de NCRV van de nieuwe Havenvakschool aan de Waalhaven. Wij hebben die uit de archieven van Beeld- en Geluid weten vrij te krijgen en zijn er nog steeds stomverbaasd over dat en hoe die beelden ooit zijn vastgelegd omdat de ampexopnameapparatuur in Hilversum nog in de kinderschoenen stond en deze registratie een zeer kostbare aangelegenheid was. Toen wij deze uitzending een aantal jaren geleden bij dat instituut ontdekten was dat net op tijd want de video zou anders bij een grote opruiming zijn vernietigd omdat er geen belangstelling meer voor was.

Wij op deze site zijn de gelukkigen nu van deze productie in bezit te zijn en een groot aantal stilbeelden (screenshots) kun je op onze fotopagina’s bewonderen, inclusief hier verderop de bewegende beelden van de jonge verslaggevers ca. een halve eeuw terug.

Tijdens eerdere reünies vertoonden wij die film/uitzending in zijn geheel en wie weet komt het nog wel eens zover.

2015-18


22 november 2015


Voor het overlijden van onze beminnelijke oud-collega en HVS-er WIM ROM, lees het in memoriam van zijn vriend Jan Jacobs (eveneens oud-HVS-leerling) bij het Laatste Nieuws:  TOETS

2015-19


25 november 2015


Goedendag,

Mijn naam is Leen de Roode ik heb op de havenvakschool gezeten van 1965 tot 1968 eerst op de dependance in Rotterdam west bij de Franse laan en daarna op de Jan Backx aan de parkhaven. Veel kan ik mij nog herinneren. elke morgen vlag hijsen, met zeilkamp vinkeveense plassen met zeilbootjes donald duck, kwik,kwek, en kwak.

Ik zou wel willen weten of u iets weet van Henk Borsboom, Rob de Wit, Ed Verrer, Jan Groen, Aad Kersbergen, Cor van Ham, John van Hirtum en de meesters Ellenbaas., Vreeswijk, van den Burg, Dubbeldam, Eggermont.  Er moet ook nog een film zijn van de zeilweek in vinkenveen heb ik nooit gezien. vriendelijke groeten.

Leen de Roode


Red: Beste Leen. Herinneringen zoals je ze hier ophaalt gaan natuurlijk nooit verloren als we de Havenvakschool van destijds in onze gedachten weer tot leven wekken. Helaas hebben ook wij een film van de zeilweek nergens kunnen terugvinden, hetgeen niet wil zeggen dat deze niet nog ergens op een stoffige zolder kan liggen in welk formaat dan ook. Wie het weet mag het hier uitbundig zeggen.

Wat de namen betreft die je hier opnoemt, daarvan kwamen Aad Kersbergen, Cor van Ham (overleden), en de vroegere docent Vreeswijk in onze naambestanden voor. De overige hebben wij er nu aan toegevoegd, zonder overigens de adressen daarvan te kennen. Dus ook wat dit betreft zien wij aanvullingen van anderen graag tegemoet.

 

2015-20


29 november 2015


Geachte heer,


Ook ik zat op de havenvakschool van 1962-1967

Ik vond het een geweldige school (elke week kregen wij zakgeld) en het schoolkamp naar Amerongen niet te vergeten. Een jaar voor mijn diploma gingen mijn ouders weer terug naar Zeeland.


Toen moest ik in de kost op het schip Jan Backx. Ik was daar als eerste aan boord samen met een wachtsman die mij s'morgens wakker maakte en koffie voor mij had gezet zodat ik weer naar school kon (het gebeurde dat ze geen lunch pakket hadden klaar gemaakt).


Na schooltijd huiswerk maken, en na avondeten ging ik naar het schip ernaast de Seven Sears, dus voor mij was dit geen leuke tijd, alleen en eenzaam niemand om mee te praten.

Ik was toen blij dat het vrijdag was want dan ging ik met de trein naar huis, en s'maandags weer terug naar school (leerlingstelsel). Al met al toch een geweldige schooltijd gehad.


Met vriendelijke groeten

Jan Schoolmeester.


Red: Wat een bijzonder en interessant verhaal Jan. Wij waren er niet van op de hoogte dat er een soort blinde overgangsperiode is geweest waar een nieuwe leerling alvast op de Jan Bacxk werd gedropt terwijl de anderen pas later zouden volgen. Ook die “wachtsman” moet zich de pokke hebben verveeld in die periode. Gelukkig heb je daarna wel aan de schoolkampen kunnen deelnemen zodat dat tijdsvak zonder maten aan boord niet al te lang heeft geduurd.

Welkom op deze site overigens - we hebben je naam meteen toegevoegd aan de namenlijst die nu alweer 1218 personen bedraagt.

Het is overigens verwonderlijk dat er zich hier nog steeds Oud-leerlingen melden terwijl de site alweer zo’n 6 jaar bestaat en zij er nooit eerder van hebben gehoord. Dat betekent dat er nog veel meer Oud-HVS-betrokkenen moeten zijn die ervan in het ongewisse verkeren. Jammer want telkens bij de nieuwkomers hier horen we ook weer prachtige verhalen van die lange voorbije periode.

Herinner je nog namen (of adressen) van mede-leerlingen uit die tijd die niet in de namenlijst voorkomen?